Non-Hodgkin Limfóma (jelige: érdeklődés)

Édesapámnak (47 éves) non-Hodgkin-lymphoma betegséget diagnosztizáltak 2006 novemberében. Most kemoterárápiás kezelést kap, „mab-thera”-val kombinálva. Eddig két kezelésen van túl.
A betegsége megtámadta a máját és a lépét, negyedik stádiumban van. Agresszív b-nagysejtes lymphoma.

Jelenleg nagyon fájlalja a máját, folyamatosan lázas, fáj a feje, bedagadozik a lába (melyre kap Fargmin-t). Nagyon gyenge, járni is alig tud.
Álítólag ez a kemoterápiás kezelések mellékhatása (a haja is hullik).

Javasolna-e valamilyen hatékonyabb, az erős és egészségetromboló mellékhatások nélküli módszert? Vagy maradjunk ennél a kezelésnél? Tudnak-e egy olyan kórházat, amelynek ez a beteség a specialitása?

Az Ön által említett monoklonális antitesttel kombinált kemoterápiás (citosztatikus) kezelés édesapja betegségében hatékony és modern kezelésnek számít. Ebben a betegségben sajnos nem tudunk javasolni hatékonyabb és mellékhatások nélküli módszert.

Amennyiben a betegséggel, kezelési lehetőségekkel, kilátásokkal kapcsolatban kérdései vannak, akkor ezekről az édesapját és betegségét, leleteit jól ismerő kezelőorvossal kellene – akár ismételten – beszélnie. (Ennek a web-helynek a kereteit meghaladja, hogy látatlanban a betegeknek újabb kezeléseket, vagy kórházakat javasoljunk.)
 
Mindaz a panasz, tünet, amit édesapjával kapcsolatban leír, sajnos valószínűleg nem a kezelés mellékhatása, hanem többnyire a betegség tünete, illetve szövődménye. A hajhullás nagy valószínűséggel a kemoterápiás kezelés mellékhatása. A láz lehet az alapbetegség tünete, összefügghet a májáttétekkel, okozhatja az, hogy részben a betegség, részben a kezelés miatt esetleg kevés az egészséges fehérvérsejt, amely védekezni tud a különböző fertőzések ellen, s ezeknek a fertőzéseknek a következétben alakul ki láz.

A lábdagadásban szerepe lehet a hasi daganatos nyirokcsomók megnagyobbodásának is, amely gyakran velejárója a betegségnek, illetve annak is, hogy az alsóvégtagi keringészavar mellett nagyobb a trombózisra is a hajlam.

Top