Növekvő haemangioma a májban (jelige: Remény)

Fiunk májában haemangiomát diagnosztizáltak. Volt UH, CT, MR, szcintigráfia. Az újabb UH növekedést mutatott (6×6 cm). Abban reménykedünk, hogy nem kell műteni. A kérdésem az, mekkora méretnél ajánlott a műtét, és milyen következménnyel jár, ha nem egyezik bele? Milyen lehetőség van megállítani a növekedést? Mitől nő? (33. éves)

A mai orvosi gyakorlatban a korábbi gyakorlatnál jóval gyakrabban kerül sor különféle képalkotó vizsgálatokra, például hasi ultrahang vizsgálatra vagy CT vizsgálatra, amely során a májban különböző, alapjában jóindulatú elváltozások ábrázolódnak. Ez lehet például FNH (focalis nodularis hyperplasia) vagy hemangioma is.

A májban lévő hemangioma esetén nem mondható szigorúan meghatározott centiméter, amely felett „kötelező” eltávolítani ezt a jóindulatú érdaganatot. A műtéti döntést befolyásolják például a beteg panaszai, az, hogy a hemangioma növekszik-e, és ha igen, milyen gyors a növekedés üteme, s az mennyiben befolyásolja a szerv működését. Nem ismert olyan gyógyszer, amely ennek a daganatnak a növekedését leállíthatná, s jelenleg keveset tudunk arról is, hogy mi idézi elő a növekedését.

Kapcsolódó cikkek:
Jó és rosszindulatú daganatok
A máj daganatos betegségei

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Haemangioma gyanúja?
Májvizsgálat eredménye

Sugárkárosodás a májban?
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
FHN
Májdaganat tünet nélkül

Top