Nyaki tumor mandulaágyon

A páromnak (53 éves férfi) 2 hónappal ezelőtt volt műtéte. A mandulaágyon rosszindulatú daganatot találtak, melyet kioperáltak, most sugárterápiára jár (30 kezelést írtak ki). A mandulán kívül még 2 kisebb rosszindulatú daganat volt a közvetlen közelében, melyet szintén eltávolítottak. Az orvos 4-es stádiumot mondott és hogy operábilis, aztán szabadkozott, hogy de ezt már manapság a méret miatt is így szokták mondani. Nem tudom. Érdekes volt. Szerintem látta az arcomon, hogy tudom miről beszél. Nem hiszem, hogy csak úgy dobálóznak az orvosok a stádiumok közlésével. Szóval IV-es.

Már a sugárterápia előtt is éreztem, hogy más lett az illata a páromnak, mely azóta elég erőteljesen felerősödött. Egy nap 4-5-ször tisztálkodik, de még így is nagyon szúrós szagú.

Kérdésem, hogy egy IV-es stádiumú, 53 éves férfinál, 2 közeli áttéttel amit kioperáltak, mire számíthat a család? Továbbá az illat megváltozása és erősödése mire utal, valamint a sugárterápia mennyire hatékony ebben az esetben?

A IV. stádium rendszerint az elsődleges (primer) tumortól távoli áttétek (metasztázisok) létére utal, ám a fej-nyaki daganatoknál a IV. stádiumba valóban már olyan, távoli áttét nélküli daganatok is beletartoznak, amelyek bizonyos méretet meghaladnak és/vagy kiterjedten nyirokcsomó áttéteket adnak. Ezen belül általánosságban a fej-nyaki daganatoknál megkülönböztetnek IVA, IVB, IVC stádiumot, ez utóbbiban már vannak távoli áttétek is.

Feltételezzük, hogy a beteg olyan IV. stádiumba tartozik, ahol még nincsenek távoli áttétek, s ezért is választottak az orvosok olyan kezelést, amely helyileg, illetve a nyirokrégiók területén kezeli a daganatot, vagyis sugárkezelést. A másik ok, amiért sugárkezelést választhattak az, hogy a fej-nyaki daganatoknál a sugárkezelés hatékonynak bizonyult, a betegek egy részénél képes meggátolni a betegség kiújulását, a betegek egy másik részénél pedig késlelteti a betegségkiújulást.

A szúrós szag tisztálkodás melletti megerősödése nem típusos jelenség, önmagában ennyiből nem mondható meg, hogy mire utalhat.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Garat- és gégerákok
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gégerák: kiújult tumor, fistulák
Áttétes gégerák: fájdalomcsillapítás, várakozás…
Csontáttétes gégerák
Nyelvgyökrák: ízérzékelés és állkapocs-duzzanat
Nyelvgyökrák, sűrű nyálképződés
Mikor tekinthető egy nyelvgyökrák gyógyultnak?
Szájüregi rák, bajok az evéssel
Ínyvérzés, gyengeség
Gégerák és permetezés
Gégerák, kifekélyesedés
Gégerák kilátásai
Garatrák lézeres kezelése?
Áttétes gégerák
Hypopharynx daganat IV stádium
Gégerák kezelése: műtét helyett kemoterápia?
Áttétes gégerák panaszai
Garatrák sugarazása előtt
Gégerák, gégemetszés
Szövettan: gyulladás vagy gégerák?

Küzdelem a félrenyelés ellen
Gégerák kezelése
Vérző garatrák
Kiújult gégerák?
Jóindulatú ciszta a torokban
Gégerák szövődményei
Étkezés gége nélkül
Torokrák lehetséges 17 évesen?
Áttétes gégerák lelete
Áttétes gégerák
Gégerák 18 évesen?
Áttétes gégerák
Pukli a torokban
Gégerák és influenza
Gégerák stádiumbesorolása

Top