Nyelőcsőrák? Daganat és bárányhimlő?

Nagypapámnál 3 éve már, hogy nem tudják mi a baja: a nyakán nagy duzzanat keletkezett, ezért kemoterápiát kapott, nekünk nem mondták miért is, limfómát emlegettek HÁTHA az, majd abbahagyták a kemót és gyógyszereket kapott. Most vöröses fekete foltok jelentek meg a testén, amire azt mondták bárányhimlős, de már 3 hete egyre rosszabb, és a csomó a nyakán újra elkezdett nőni. Addig viszont nem kaphat kemót, amíg ezek a foltok el nem múlnak, amit megint nem tudnak végül mitől lehet. Már gondoltunk rá, hogy ez esetleg valamelyik gyógyszertől van, mert már volt allergiás valamilyen gyógyszerre, de ugye a gyógyszerallergia-vizsgálat meg nem mindig mutatja ki az allergiát. Nem tudjuk már hova vigyük, nem mondanak semmit, az orvosok ide-oda küldözgetik, már járt négyféle kórházban. Mit tehetünk ilyenkor?

Kemoterápiát indokolt esetben, kivizsgált betegnél, a diagnózis felállítását követően alkalmaznak. Mivel nagypapájánál erre már ismételten került sor, ez alapján is azt lehet mondani, hogy rosszindulatú daganatos betegséggel kezelik. A rákos betegségek kezelésénél az orvosok az alkalmazott gyógyszereket váltogatni szokták, feltételezhetően az első kemoterápia után indított gyógyszeres kezelés is valószínűleg valamilyen daganatgátló kezelés volt, amely mellett egy ideg stabilizálódott a beteg állapota.

A kemoterápia újrakezdésének terve, valamint a nyakon ismét növekvő nyirokcsomók azt valószínűsítik, hogy ismét rosszabbodott a betegség. Ezt nemcsak az orvosi vizsgálatból szokták megállapítani az orvosok, hanem laborvizsgálatból, bizonyos vérképzőrendszeri betegségeknél csontvelő vizsgálatból. A betegség kiterjedtségének meghatározásában különböző képalkotó vizsgálatoknak, illetve ismét és ismét elvégzett kontrollvizsgálatoknak van szerepük (mellkasröntgen, ultrahang, CT, bizonyos esetekben MR).

A most jelentkezett bőrkiütések, bárányhimlő kórokozója a varicella zooster. Ez a fertőző betegség felnőtteknél akkor jelenik meg, ha sérült az immunrendszer, károsodott a vérkép. A vérkép károsodásában a vérképzőrendszeri daganatoknál szerepe lehet magának a daganatos alapbetegségnek, illetve a rosszindulatú sejtek visszaszorítására alkalmazott kemoterápia mellékhatása is lehet olyan vérképeltérés, fehérvérsejtszám-csökkenés, amely hajlamosít különböző fertőzések (légúti fertőzések, tüdőgyulladás, húgyúti fertőzések) kialakulására, illetve akár bárányhimlő megjelenésére. A kemoterápiás kezelés újraindítása bizonyos esetekben ronthatja a bárányhimlős folyamatot, a bőrön jelentkező betegség továbbterjedését eredményezheti más szervekre, valószínűleg ezért várnak az orvosok a kezeléssel.

Nagypapája vagy az általa erre feljogosított családtag, legközelebbi hozzátartozó részletes felvilágosítást kaphat a kezelőorvostól azon az osztályon, ahol nagypapáját jelenleg kezelik. Mivel sok kérdés gyűlt össze Önökben, az tanácsolható, hogy ezeket gondolják végig, s kezdeményezzenek a kezelőorvossal (esetleg az osztályvezető főorvossal) egy megbeszélést, esetleg kérjenek erre egy időpontot, s akkor tegyék fel a kérdéseiket a diagnózissal, a jelen állapottal, a kilátásokkal, a betegség kimenetelével kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek:
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Fájdalomcsillapítás
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?

Top