Nyelőcsőrák és étvágy (jelige: filip erzsike 2.)

A férjemnek két hónap után kivették az orrszondát és gasztrosztomát tettek be, s azóta nutridrinket kap. Érdekes, de azóta természetes úton is tud táplálkozni pépes ételt. Mit jelenthet ez a beteg szempontjából? Lehet, hogy a sztómára előbb-utóbb nem is lesz szükség? Mint előző levelemben írtam, sajnos kemót a nagy fogyás miatt nem kaphatott. Most rövid idő alatt 6 kg-ot hízott. Ez javulás, gyógyulás vagy valami más?

Ahol a szonda a nyelőcsövön áthaladt, valószínűleg van annyi nyílás, ami a folyékony, pépes ételek bejutását biztosíthatja, de a gasztrosztomán keresztül több kalóriát lehet bejuttatni, s valószínűleg ez eredményezte, hogy férje testsúlya gyarapodott. 

Tekintettel arra, hogy a nyelőcsődaganat jelenleg is a szervezetében van, gyógyulásról sajnos nem beszélhetünk, csak javulásról. Amennyiben az általános állapot jelentős javulása bekövetkezik (ez sajnos csak nagyon ritkán fordul elő), akkor az onkológus ismét mérlegelheti az aktív kezelések (sugárterápia, kemoterápia) lehetőségét.

Kapcsolódó cikkek:
Nyelőcsőrák végstádium
Nyelőcsőrák
Fájdalomcsillapítás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nyelőcsőrák és fulladás
Nyelőcsőrák és szerek
Áttétes nyelőcsőrák
Stent és szonda

Top