Nyelőcsőrák és gránátalma (jelige: aggódó gyermek)

Olvastam az egyik magazin januári számában a gránátalma rákos sejtek szaporodását csökkentő, pozitív hatásáról. Édesapám nyelőcsődaganatára lehet ez jó hatással? Általánosságban mi a véleményük erről a szerről?Alkalmazható kemoterápiás kezeléssel egyidőben?

Válaszukat köszönöm előre is! Szeretném megköszönni eddigi segítségüket, sok dologban adtak tanácsot, melyek most leginkább foglalkoztatják a családunkat. Köszönöm! Nagyon hasznos ez a weboldal, számítok Önökre továbbra is!

Általánosságban a gyümölcsök fogyasztása a kemoterápia mellett nem ellenjavallt. Az, hogy egy gyümölcs, vagy egy belőle készült készítmény hasznos-e egy adott daganatos betegségben, arról sajnos kevés adat áll rendelkezésünkre. A gránátalma adásáról sem tudunk olyan közzétett, több száz, vagy több ezer beteget értékelő, ellenőrzött körülmények között lebonyolított klinikai vizsgálatról, amely azt igazolná, hogy a gránátalmát fogyasztó betegeknél jobbak voltak a túlélési adatok, nőtt a betegség kiújulásáig, illetve áttétes betegnél a betegség rosszabbodásáig (az úgynevezett progresszióig) eltelt idő.

Sok olyan gyümölcsökben, zöldségekben található anyag van, amelyekről biokémiai, laboratóriumi, sejttenyésztéses és állatkísérletes vizsgálatok alapján kaptak olyan adatot, hogy csökkenti például a sejttenyészetben a daganatos sejtek osztódási sebességét. De általában nincsenek olyan vizsgálatok, hogy ez a hatás az emberben milyen dózisú hatóanyaggal érhető el, s hogy az az adag, amitől hatás várható, nem káros-e (nem toxikus-e).

Ha valamely anyagról beigazolódik, hogy nem ártalmas, akkor is jönniük kell a fent említett, ezres betegszámmal, különböző megbetegedésekben (például vastagbéldaganatban, emlőrákban, nyelőcsőrákban, stb.) végzett klinikai gyógyszervizsgálatoknak annak igazolására, hogy az adott hatóanyag, illetve készítmény valamelyik betegségben tényleg túlélési előnyt eredményez.

Örülünk, ha a korábban a kérdéseikre adott válaszok segítséget nyújtanak Önöknek családtagjuk betegségével kapcsolatban. Köszönjük bizalmát.

Top