Nyelőcsőrák végstádium (jelige: filip erzsike)

Férjemnek nyelőcsőrákja van, előrehaladott: két hónapja már csak orrszondával tud étkezni. Sugárkezelést kapott, de kemót nem, mert 15 kg fogyása van november óta. Most hasfalon keresztül tud majd ételt venni magához, holnap megyünk az onkológiára a műtétre.

Sajnos az adjunktus úr azt mondta, hogy mindent megtesznek, de későn jöttünk (műteni nem lehet), s hosszú távra ne tervezzünk. Mit jelent a hosszú táv, és mi vár még a férjemre a fájdalomcsillapításon kívül? 56 éves.

Egy dolgot elfelejtettem: vészesen vérszegény. Könyörgök, segítsenek, mi lesz vele, mi vár még rá és mi, a család mit tehetünk?

A nyelőcsőrák kezelésére korán felfedezett esetben a műtét, később kemoterápia és sugárterápia jöhet szóba. A tüneti ellátás során a daganat okozta nyelőcsőszűkület miatt kialakult  táplálkozási képtelenség megoldása (belső tubus, szonda, gyomorsipoly) szükséges, illetve a folyamatos fájdalomcsillapítás jelent fontos feladatot.

Arra, hogy férje esetében mit jelent a „hosszú táv” kifejezés, egyedül a kezelőorvostól kaphatnak megközelítő választ, aki ismeri őt, s végigkísérte állapotának változásait az elmúlt időszakban. Ebben látatlanban nem foglalhatunk állást.

A daganatos betegeket az átlagosnál jobban veszélyezteti a vérszegénység, erről, s a bajok orvoslásának gyakorlatáról honlapunkon korábban részletesen írtunk, cikkünket a lenti címre kattintva megtalálja.

Ha egy daganatos betegség olyan előrehaladott stádiumba kerül, amikor az aktív onkológiai kezelés már nem biztat eredménnyel, a kezelőorvosok úgynevezett palliatív kezelést alkalmaznak, azaz a tüneteket, a panaszokat próbálják meg orvosolni, hogy a lehetőségek közepette javítsanak az életminőségen, illetve lassítsák annak romlását. Ennek a részét képezik a különféle fájdalomcsillapító eljárások is (ezekről ugyancsak részletesebben olvashat összefoglalónkban).

A fájdalomcsillapítás azonban nemcsak a különféle gyógyszerek adagolását jelenti, legalább ennyire fontos a családi háttér, ami a beteg mögött áll. Több tudományos vizsgálat is alátámasztotta: másként  – erősebben – élik meg a fájdalmakat azok, akiket nem támogatnak a szeretteik, akik bezárulnak, s magukra maradnak. A családtagok azzal segíthetnek a legtöbbet, ha türelemmel, megértéssel és szeretettel fordulnak a beteg felé.

Kapcsolódó cikkek:
Nyelőcsőrák
Fájdalomcsillapítás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nyelőcsőrák és fulladás
Nyelőcsőrák és szerek
Áttétes nyelőcsőrák
Stent és szonda

Top