Nyelvgyökérrák, tumor kiújulása

Apukám 63 éves. 5 éve volt egy nagy műtéte. Megoperálták a torkát, nem tud beszélni csak gép/mikrofon segítségével. Mostanáig elvolt, most jelentkezett nála a nyelvgyökér környékén tumor, ami 8×4 mm. A beteglap szerint: MRI nyak, RTG mellkason mts nélkül eupnoe, aycanoza valamint C320 Recurentio in loco. A beteglapon az is szerepel, hogy leghamarabb spinocel, a többi lelet negatív. Szeretném tudni, hogy mit jelentenek ezek a kifejezések és mik az esélyek a gyógyulás terén?

Nekünk is okoz nehézséget a szlovákból fordított kifejezések magyarázata, de legjobb tudásunk szerint igyekszünk tájékoztatást adni. A Recurentio in loco azt jelenti, hogy helyileg kiújult a daganat, vagyis ott – vagy ahhoz a helyhez közel -, ahonnan korábban eltávolították a rákos daganatot. Az, hogy a mellkasi röntgen (rtg mellkas) „mts nélkül” valószínűleg azt jelenti, hogy nincsenek áttétek (metastasisok) a mellkasi röntgen szerint, illetve ha hasonló vélemény van a nyaki MR leleten is, akkor ott sem.

Az eupnoe azt jelenti, hogy a légzéssel nincs semmi probléma, az acyanoza azt jelentheti feltételezhetően, hogy a beteg nem cianotikus, nem „kékül”, vagyis megfelelő oxigénmennyiség jut a szervezetbe. A spinocel rövidítés arra utalhat, hogy „spinocelluláris carcinoma” lehet a szövettan, ebben a rosszindulatú szövettani daganattípusban nyúlványos sejteket látnak, innen ered az elnevezése.

Amennyiben a kiújult daganatnál nincs távoli áttét, akkor a kezelőorvosok (onkológus, szájsebész, fejnyak-sebész, sugárterápiás szakember) tudja eldönteni, hogy van-e lehetőség a kiújult daganat kimetszésére és/vagy sugárkezelésre, esetleg más kezelést kell választani.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet
A szájüreg szűrése és önvizsgálata

Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Fájdalomcsillapítás

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nyelvgyökrák, sűrű nyálképződés
Mikor tekinthető egy nyelvgyökrák gyógyultnak?
Nyelvgyökrák kezelése és esélyei
Nyelvgyökrák: műtét helyett más protokoll
A szájüreg állapotfelmérése
Afták, herpesz és szájrák
Csomó a nyelv alatt
Belső szemölcs a szájban

Szájrák és tüdőrák tünetek?

Áttétes szájüregi rák?
Szájüregi rák, bajok az evéssel
Ínyvérzés, gyengeség
Bölcsességfog és szájrák
Alapos szájüregi szűrés
Nyelvgyökrák fájdalmai
Fekélyes nyelv fájdalma
Duzzanat a nyelvben
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol

Top