Nyelvgyökrák 3. stádium esélyei (jelige: Remény)

Ismerősömnek 3. stádiumú nyelvgyökrákja volt. Kapott kemót, sugarat. Torkán a kb. 5 cm-es átmérőjű daganat (bal oldalt) visszament kb. 0,5 cm-re. Állítólag be van tokosodva. Időnként szokott fájni a torka, nehezen nyel.

Van rá esélye, hogy tünetmentes lett vagy jelen pillanatban csak stagnál és bármikor kiújulhat? Mikor jön az a szakasz, amikor már nincs esély a gyógyulásra? Egyáltalán meg lehet ezt a fajta rákot gyógyítani? Nagyon fél.

A sugárkezelés a daganatos sejtek növekedését lelassította, esetleg leállította, valószínűleg a daganat jelentős részét elpusztította, ezért csökkent tizedére a daganatos csomó tömege. Vagyis ismerőse jól reagált az alkalmazott onkológiai kezelésre.

Rendszeres kontrollvizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy észlelni lehessen, ha a daganatos folyamat ismét növekedésnek indul, ezt egy 3. stádiumú nyelvgyökráknál nem lehet kizárni.

A nyelési nehezítettség és a fájdalom együttjárhat a betegséggel, ennek ellenére érdemes jelezni a következő kontrollon az orvosnak, hátha lehet csökkenteni a panaszokat.

A daganatos betegek többségénél jelentkezik félelem, szorongás a betegség kapcsán, emiatt az orvosok enyhe nyugtatókat, szorongásoldókat szoktak rendelni. Sok onkológiai centrumban van már onkopszichológus, illetve elérhetők betegcsoportok, támaszadó csoportok, amelyek a sorsársközösségek ereje révén segíthetnek abban, hogy csökkenjen az ebben az élethelyzetben nagyon gyakran jelentkező szorongás, s a betegek a lehetőségekhez képest elérhessék azt, hogy mindennapjaik ne csak a betegségükről szóljanak.

Kapcsolódó cikkek:
Daganatok jellemzői
Garat- és gégerákok
Szájüregi daganatok
A nyelv rosszindulatú daganata
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nyelvgyökrák stádiuma
Duzzanat a nyelvben
Leletértelmezés
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Műtéti lehetőség nyelvgyök-tumor esetében
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Nyelvgyökrák után nyáltermelődés
Nyelvgyökrák végstádium
Előrehaladott nyelvgyökrák
Fekélyes nyelv fájdalma
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol

Top