Nyelvgyökrák és hajléktalanság (jelige: viador)

Apukámnak nyelvgyökrákja van. Kemót már kapott, most úgy néz ki, hogy sugarazni fogják. Alig bír beszélni, és a nyirokcsomója is be van dagadva. Lefogyott, szédeleg és nagyon gyenge.

Évekig nem tudtam róla, most jelentkezett, hogy beszélni akar velem.

Kérdésem: van-e még remény? 2006 augusztusa óta érzi a dudort, de későn ment orvoshoz, pedig 15 évig rohammentőzött, utána pedig intenzív osztályon dolgozott. Most nincs hol laknia. Ilyenkor a kórház befogadja?

Valószínűleg a környéki nyirokcsomókba áttétet adó nyelvgyökrákról van szó. Ez, ha „időben” felfedezésre kerül, akkor műtéttel jó eséllyel gyógyítható. Ebben az állapotban a javulás-gyógyulás lehetőségéről édesapja kezelőorvosától tájékozódhat, amennyiben édesapja megnevezte Önt, mint olyan hozzátartozót, akit fel lehet világosítani a betegségéről.
 
Az  onkológiai és sugárterápiás ambulancián/osztályon az onkológiai kezelését fogják biztosítani, a kórház a beteget „nem fogadja be”, a tartós lakhatását az egészségügyi intézmények nem biztosíthatják.

A kerületi/területi önkormányzat szociális osztályán lehet tájékozódni az esetleges elhelyezési lehetőségekről. A kezelések között a lakhely vagy a feltalálási hely szerint illetékes kórház, illetve annak belgyógyászata vagy fül-orr-gégészete tud segíteni esetleg a táplálásának a biztosítában vagy belgyógyászati kísérőbetegségének időszakos kezelésében.

Amennyiben a betegség olyan előrehaladott, hogy már nincs lehetőség úgynevezett aktív onkológiai kezelésre (vagyis sugárterápiára, kemoterápiára vagy műtétre), akkor hospice gondozás is szóba jöhet. A hospice osztályokon (mint ahogyan a krónikus ápolást nyújtó osztályokon) általában kérnek napi 1-5 ezer foritnos ápolási díjat. Amennyiben az édesapja hajléktalan, akkor ehhez egyes hajláktalanokkal foglalkozó alapítványok bizonyos esetekben szoktak támogatást/kiegészítést adni.

Top