Nyelvgyökrák fájdalmai (jelige: Új élet reménye)

A páromat 2007. augusztus 29-én műtötték nyelvgyöki rákkal, ami áttétet adott a nyelve jobb oldalára és a jobb oldali nyaki nyirokcsomókba. Majd kapott 30 sugárkezelést is. Most ott tartunk, hogy enni egyáltalán nem tud csak pépeset, azt sem mindig. Fogyott 30 kg-ot. Állandó gyulladásban van a torka és a nyelve, a fájdalomcsillapító nem igazán hat, sír a fájdalomtól.

Többször volt vénás nyaki vérzése a sugárkezelés óta, mindig vérzéscsillapítót kap rá és semmi más kezelést. Volt már elsütve is az ér, mert máshogy nem tudták megállítani a vérzést.

Azt szeretném tudni mik az esélyei, és hogy hova fordulhatnék segítségért?

Amennyiben a jelenleg alkalmazott fájdalomcsillapító nem elegendő (márpedig nem az, ha a párja „sír a fájdalomtól”), akkor annak dózisát az orvossal megbeszélve emelni kell, vagy más hatóanyagú, erősebb fájdalomcsillapítót is rendelhet a kezelőorvos, ha a beteg jelentkezik nála.

A pépesített ételek mellett a fogyás ütemének csökkentésére, a testsúlyvesztés megállítására vagy visszafordítására gyógytápszerek adása jön szóba, amit szakorvosi (pl. onkológiai) javaslatra a háziorvos is rendelhet. Amennyiben a tápszerek sem elegendők a fogyás megállítására, étvágyjavítóként megasterol hatóanyagú szirup vagy tabletta adása is megkísérelhető, amelyet az onkológiai kezelést összefogó orvos (onkológus) rendelhet.

A vérzést okozhatja maga a daganat is, ha valamely nyaki eret is károsítja. Ennek csökkentésében a tumor méretének csökkentése is eredményes lehet, ezt célozta párja sugárkezelése.

Kapcsolódó cikkek:
Daganatok jellemzői
Garat- és gégerákok
Szájüregi daganatok
A nyelv rosszindulatú daganata
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nyirokmirigyek és nyelvgyök
Nyelvgyökrák 3. stádium esélyei
Nyelvgyökrák stádiuma
Duzzanat a nyelvben
Leletértelmezés
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Műtéti lehetőség nyelvgyök-tumor esetében
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Nyelvgyökrák után nyáltermelődés
Nyelvgyökrák végstádium
Előrehaladott nyelvgyökrák
Fekélyes nyelv fájdalma
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol

Top