Nyelvgyökrák (jelige: Kérem segítsenek!)

50 éves a keresztapám, pár hónapja felfedezték nála a nyelvgyök adaganatot, akkor nem műtötték meg csak sugárkezelést kapott ami nem használt. Most szinte haldoklik. Már mozdulni is alig bír: 40 kilót fogyott, se enni, se beszélni nem nagyon tud. Van egy 13 éves fia, aki lelkibeteg, hogy az édesapja nem gyógyul. Van remény arra, hogy javuljon az állapota? Az a baj, hogy Hajdú-Bihar megyében az orvosok csak akkor segítenek a betegeken, ha elég pénzt tesznek a zsebükbe. És ez sajnos így igaz, mert egy másik ugyanolyan beteget megműtöttek és ő jobban van.

A nyelvgyökráknak, ugyanúgy mint minden rosszindulatú daganatos betegségnek különböző stádiumai vannak, melyek tükrözik a betegség kiterjedését, valamint bizonyos szövettani tulajdonságokat. Ennek megfelelően az onkológus szakorvos számára meg van határozva, hogy milyen stádiumban mit kell tennie. Ennek következtében a kezelési sémák nem egyformák minden nyelvgyökrákban szenvedő betegnél: van, akinél a műtét kivitelezhető, ám sajnos vannak olyan helyzetek, amikor a betegség nem műthető.  Minden bizonnyal, ezen elvek alapján hozták meg kezelőorvosai a döntést az Ön hozzátartozója esetében is.

A sugárkezelés világszerte alkalmazott a nyelvgyökrák kezelésében, de sajnos, mint sok esetben, a rákos betegségekben nem bír 100 százalékos hatékonysággal, és előre nem tudjuk felmérni, kinél fog hatni, s kinél nem, emiatt az egyetlen esélyünk az, hogy megpróbáljuk.

Azt javasoljuk, lépjen kapcsolatban a területi onkológiai szakrendelővel, mivel a betegnek az Ön leírása alapján tüneti és erősítő kezelésre van szüksége. Ezek a kezelések a panaszok enyhítését és az általános állapot lehetőségek szerinti javítását célozzák meg, ebben az ottani kollegák minden bizonnyal segíteni tudnak és fognak is. Az otthoni ápolás, valamint a tüneti kezelési osztály lehetősége egyaránt felmerülhet.

Top