Nyelvgyökrák stádiuma (jelige: kincseim)

Anyukám idén tavasszal vett észre a nyakán egy dudort, kb. 2 hónap múlva ment el orvoshoz, de egy éve már panaszkodott nyelési zavarra. A dudor rohamosan megnőtt, már a másik oldalon is nő. Kimutatták, hogy nyelvgyökrákja van nyirokcsomó áttéttel. Most fog sugárkezelést kapni 7 hétig és 3 hetente összesen 3 nap kemoterápiát.

Meg szeretném tudni, hogy milyenek az esélyei és melyik stádiumban lehet?

A nyelvgyökrákok nagyon gyakran már előrehaladott állapotban kerülnek felfedezésre, s a nyelvgyöki daganatok általában korán adnak áttétet a nyirokcsomókba, gyakran mind a két oldalon a nyaki nyirokcsomókba.

Az Ön édesanyjánál szakszóval irrezekábilis, vagyis előrehaladott, műtéttel el nem távolítható daganatról van szó, ezért az orvosok nem operációt javasoltak, hanem sugárkezelést és kemoterápiát, amelytől a nyelvgyöki daganat és az áttétes nyirokcsomók megkisebbedése, a daganat mennyiségének csökkenése várható, ami remélhetőleg együtt jár a nyelési zavarok mérséklődésével, s az életminőség javulásával. A kombinált kemo-radioterápiát követő esetleges műtéti eltávolítás esélyeit az édesanyját kezelő, őt ismerő onkológussal vagy sugárterapeutával tudja megbeszélni.

Kapcsolódó cikkek:
Daganatok jellemzői
Garat- és gégerákok
Szájüregi daganatok
A nyelv rosszindulatú daganata

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Duzzanat a nyelvben
Leletértelmezés
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Műtéti lehetőség nyelvgyök-tumor esetében
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Nyelvgyökrák után nyáltermelődés
Nyelvgyökrák végstádium
Előrehaladott nyelvgyökrák
Fekélyes nyelv fájdalma
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol

Top