Nyelvgyökrák szesszel, cigivel (jelige: szabyka)

Nagybátyámnál egy évvel ezelőtt diagnosztizáltak egyfajta daganatot a torkában. A daganat a nyelvgyökében volt. Sugárkezelést is kapott. Nos nyilvánvaló, hogy ez a daganat a túlzott alkoholfogyasztásának és a túlzott dohányzásnak tudható be. Az őt kezelő orvos mégsem említette egy szóval sem, hogy hagyjon fel ezekkel.

A kérdésem az lenne, hogy mennyi az esélye arra, hogy még él 5 évet, ha most a kezelés után (kemoterápia) visszatért a régi életmódhoz (alkoholfogyasztás, dohányzás)?

A dohányosok körében a fej-nyaki régió daganatai (szájüregi, garat, gége és nyelőcsőrák), a tüdőrák, valamint a gyomor- vagy a méreganyagok nyomán a húgyhólyagrák is sokszorta gyakrabban fordul elő mint azoknál, akik nem dohányoznak. Mivel a dohányzással folyamatosan rákkeltő méreganyagok jutnak a szervezetbe, a cigarettázás felgyorsíthatja a betegség kiújulását is. Ugyancsak negatívan hat a szervezetet megterhelő mértéktelen alkoholfogyasztás is. Mindez azon felül növeli a kockázatot, hogy azoknál, akiknél már egyszer kialakult a daganat, egészséges életmódot folytatva is nagyobb az esély arra, hogy a tumor újra megjelenik.

Arra pontos választ nem adhatunk, hogy nagybátyjának mekkora esélye van a kezelést követő 5 éves túlélésre. A statisztikai adatok ugyan adhatnak megközelítő választ, ám ezek értékeléséhez pontosan tudni kellene, hogy milyen típusú daganatot és milyen stádiumban fedeztek fel nála, voltak-e áttétek, s milyen eredményt hozott a kezelés. Általánosan közelítő adatot az esélyekről a nagybátyját kezelő, a betegségét jól ismerő kezelőorvos mondhat.

Kapcsolódó cikkek:
Garat- és gégerákok
Szájüregi daganatok
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább
A light cigi is erős méreg
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Ételek, amelyek után nem esik jól a cigaretta

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nyelvgyökrák végstádium
Nyelvgyökrák után nyáltermelődés
Előrehaladott nyelvgyökrák
Fekélyes nyelv fájdalma
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol

Top