Nyelvgyökrák – vidéki kórház

Édesanyámnál nyelvgyökrákot fedeztek fel májusban. Mivel volt 1 lábon kihordott szívinfarktusa, az altatóorvos nem vállalta a műtétet. Így persze a kemo és sugárterápia is lemaradt. Ezután hazaengedték a kórházból és csak volt.

2 hete kórházba került, mert majdnem kiszáradt. Most már gondja van az evéssel és ivással. Mit lehet az Ő esetében tenni? El lehet vinni mondjuk a Kékgolyó utcai klinikára, ahol jobban képzett orvosok vannak?

Fontos a megfelelő folyadék- és táplálékbevitel biztosítása, ennek érdekében, ha már máshogy nem megy, általában szondát vezetnek le, amelyen keresztül folyékony-pépes ételt lehet adagolni naponta többször a betegnek, illetve speciális tápszereket. Bizonyos esetben úgynevezett gyomorsipolyt (gasztrosztomát) alakítanak ki, amikor a gyomorba vezető csövön keresztül adják be a táplálékot.

A fej-nyaki terület rosszindulatú daganatainak kezelésével több helyen foglalkoznak. Az Önökhöz legközelebbi onkológiai centrumhoz, de más centrumhoz (kórházhoz, klinikához) is fordulhat konzíliumért, ahol felvilágosítást kaphat arról, hogy édesanyja jelen állapotában van-e lehetőség aktív onkológiai kezelés megkezdésére, illetve ha nincs, akkor milyen tápszerekkel, fájdalomcsillapítással (palliatív ellátással) lehet számára elviselhetőbbé tenni a jelen állapotot és javítani életminőségét.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
A nyelv rosszindulatú daganata
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Segítség a rákbetegek családtagjainak

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nyelvgyökrák esélyei
Nyelvgyökrák: stressz, félelem
Kiújuló nyelvgyökrák, IV stádium
Nyelvgyökrák fájdalmai
Nyirokmirigyek és nyelvgyök
Nyelvgyökrák 3. stádium esélyei
Nyelvgyökrák stádiuma
Duzzanat a nyelvben
Leletértelmezés
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Műtéti lehetőség nyelvgyök-tumor esetében
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Nyelvgyökrák után nyáltermelődés
Nyelvgyökrák végstádium
Előrehaladott nyelvgyökrák
Fekélyes nyelv fájdalma
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol

Top