Nyirokcsomó-áttétes vastagbélrák lelete

Édesapámnak, aki 61éves, a következő lelet jött meg. Még egy hetet kell várnunk az onkológiára. Kérdésem lenne, mire számíthatunk? Illetve édesapám csak annyit tud, hogy vastagbéldaganata van és hogy rosszindulatú. Közöljük vele, hogy mi a helyzet?

Adenocarcinoma cylindrocellulare dediferenciatum partim exophyticum partim invasivum valde necroticum primarium intestini crassi.

A tumor a bélfal összes rétegét infiltrálta, a subserosus zsírszövetbe is kilépett. A visceralis peritoneumon túl nem terjedt, a szabad hasűri felszínen nem jelenik meg. A regionális zsírszövetben 2 db nyirokcsomót vizsgáltunk, ezek közül az egyik állományában a vastagbélrák metastasia látható. Máj jelzéssel a mesenterica inferior lekötés mellett-felett 2 nyirokcsomót vizsgáltunk, mindkettő állományában a vastagbélrák metastasisa észlelhető. N: 3/4. A resectios síkok tumormentesek.

stádium: pT3N1MX G3, Dukes: C2 , std: IIIB

Ebből a leletből valóban az látszik, hogy édesapjának rosszindulatú vastagbéldaganata van, amit egyébként is tud az édesapja. Ami még látszik belőle, hogy műtét utáni, szakszóval adjuváns kezelésre lesz szükség, amelynek célja az, hogy gátolja vagy késleltesse a daganat kiújulását, későbbi áttétképzését.

Akkor van szükség adjuváns kezelésre, ha nincsenek távoli áttétek például a tüdőben vagy a májban – ha vannak, akkor más céllal, vagyis a betegség lassításának célzatával, de szintén kemoterápiát fognak javasolni az onkológusok.

A szövettani lelet TNM beosztása alapján egy relatíve nagy daganatot távolítottak el, amely a bélfal valamennyi rétegét beszűrte, és a bél falán túlhaladva kitört a bél külső felszínére, az ott lévő zsírszövetbe is, ugyanakkor a hashártyán (peritoneumon) már nem hatolt át. Ez a daganat áttétet adott a nyirokcsomókba, a vizsgált 4 nyirokcsomó közül 3-ba (3/4 jelzés és leírás alapján). Az eltávolított bélszakasz (bélcső) végződései, vagyis a vágási (reszekciós) szélek daganatmentesek, tehát kivették a daganatot.

A TNM stádiumbeosztásban az Mx azt jelenti, hogy metasztázis ismeretlen, tehát a szövettani értékelést végző szakembernek nincs információja egyéb olyan leletről, amely távoli áttétre utalna, hiszen ő a patológiai laboratóriumban csak a daganatot és a környéki nyirokcsomókat látja. A távoli áttétekről a képalkotó vizsgálatok (CT, MRI) adhatnak képet.

A Dukes C2 kifejezés, valamint a IIIIB stádium a TNM stádiumból adódó stádiumbeosztás egy másik fajta megfogalmazása. A G3, vagyis grade 3 azt jelenti, hogy a daganat szövettani rosszindulatúságának foka nagy, a rákos sejtek jelentősen eltérnek a normális sejtek szerkezetétől – a grade értéke 1, 2 vagy 3 lehet.

Leveléből nem derül ki pontosan, hogy édesapjával, aki tudja, hogy vastagbélrák miatt operálták, milyen helyzetről kívánnak még beszélni, illetve nem beszélni. Általánosságban fontos, hogy a daganatos beteg tájékozott legyen a betegségével, kezelésével, a várható eredményekkel és a lehetséges mellékhatásokkal kapcsolatban, hiszen az ő mindennapjait befolyásolják a kezelések, ha több hónapos adjuváns célú kezelésről van is szó (és nincsenek áttétek), akkor is neki kell kontrollvizsgálatokra járnia, vérvételekre, kontroll CT-kre stb. mennie, s fontos, hogy értse, hogy mi miért történik az Ő érdekében.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Vastagbélrák és végbélrák
KRAS vizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
A vastagbélrák és a végbéldaganat stádiumai
Vastagbélrák és végbélrák: különbségek a gyógyításban
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Meddig él az ember áttételes vastagbélrákban?
Áttételes vastagbéldaganat gyógyítható-e és mivel?
Vastagbélrák, áttét izomszöveten
Vastagbélrák, testsúlygyarapodás
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Csontáttétes végbélrák
Májáttétes vastagbélrák 37 évesen
Kiújult vastagbélrák, májáttét?
Vastagbélrák, vizesedés
Májáttétes végbélrák CT vizsgálata
Végbélrák májáttét: kras vizsgálat, célzott terápia
Áttétes végbélrák nagy fájdalmai
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban

Top