Nyirokcsomó duzzanat, három biopszia

Édesapámnál jobb oldali szubmandibularis daganatot találtak. Két biopsziát végeztek és mind a kettőnél az eredmény jó volt. A harmadik biopsziát közvetlenül a daganatból vették, kívülről 3 öltése van, ezután antibiotikumot írtak fel 7 napra. Az lenne a kérdésem, hogy ha ez az eredmény is jó lesz, ami kb. 5 napon belül megérkezik, mi a teendő? Kemoterápiát így is kell csinálni? A CT alapján állapították meg, hogy a daganat a nyaki főütőéren helyezkedik el és ezért nem műthető! Biztos, hogy szükség van kemoterápiára, ha az eredmény megint jó lesz? Nem lehet, hogy csak egy erős gyulladás és kezelhető fül-orr-gégészeten is?

Bár a pontos részletek és leletek ismerete nélkül nem lehet állást foglalni, de az Ön által leírtak alapján feltételezésünk szerint édesapja esetében valószínűleg nem arról van szó, hogy „jó” az eredmény, hanem arról, hogy az eddigi két mintavétellel nem sikerült még beigazolni a rosszindulatú daganat fennállását, amelyre az orvosnak alapos gyanúja van, akár csak a levelében említett CT vizsgálati eredmény alapján.

Tehát nem „jó” eredményről, hanem „diagnózist nem adó” eredményről van szó, ezért is igyekeztek most nagyobb szövetdarabhoz jutni, hogy pontosabban meg lehessen határozni az állkapocs alatt (szubmandibulárisan) elhelyezkedő daganat típusát, s ennek alapján lehessen dönteni arról, hogy milyen típusú onkológiai kezelésre lenne szükség. A szövettani eredmény tudja meghatározni azt, hogy pontosan milyen betegséggel állnak szemben, ezért addig amíg ez nem ismert, nem lehet a terápiákról dönteni.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
A nyirokcsomóáttétek előfordulása és kezelése
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Pathológiás nyirokcsomók, necrosis
Patológiás nyirokcsomó
Hónalj nyirokcsomó: lehet rák?
Duzzadt nyirokcsomók
Nyirokrák vagy kiújult mellrák
Mellrák, ellentmondó nyiroklelet
Nyirokcsomó, majd májdaganat

Top