Nyirokcsomó, majd májdaganat

Édesanyám 52 éves, 2007 nyarán csomót fedezett fel a nyakán. Sok vizsgálat és várakozás után kb. szeptember-október környékén eltávolították a csomót, melyből limfómára gyanakodtak. Majd kialakult secunder májdaganata, amelyből a szövettannal megállapították, hogy bőrdaganat jeleit mutatja (melanoma). Azóta több kemo típust kapott, de állapota nem javult: máján a daganat nem zsugorodott össze, a nyakán közben több csomó újult ki.

Most egy más kemót kezdtek el neki, mert az előző összetevők nem használtak. Most kb. a 6. kemónál tartunk. 3 hetente van kezelés a Kék golyó utcában. Most annyira legyengült, hogy csak feküdni tud, nagyon gyenge.

Mi mindent megtettünk a gyógyulásért (egészséges étkezés, búzafű, céklalé, cod-tea, flavin7…). Tudnának-e nekünk valamilyen új kezelést ajánlani a kemón kívül, ami ennyire nem gyengíti le, esetleg alternatív gyógymódot, bármit. Én csak 21 éves vagyok, nagy szükségem rá, hogy meggyógyuljon!

Sajnos a rosszindulatú festéksejtes bőrrák (melanoma malignum) bizonyos típusai agresszív lefolyásúak: nem reagálnak az alkalmazott kemoterápiás kezelésekre. Valószínűleg édesanyjánál is ez a helyzet, hiszen eleve áttétes állapotban (nyirokcsomó, illetve májáttétek) diagnosztizálták a rosszindulatú folyamatot, s a kezelésekre sem reagál jól.

Lehet, hogy nem a kezelés gyengíti le, hanem maga a szervezetben szétterjedt betegség. Ebben az esetben egy idő múlva az orvosok a kemoterápiás kezelés teljes abbahagyását javasolhatják (ha a kemoterápiával nem tudják gátolni a betegség rosszabbodását), és helyette gondos tüneti ellátást (ápolást, fájdalomcsillapítást, tápszerek adását), azaz úgynevezett palliatív kezelést, amely immár nem a gyógyulást célozza, hanem az életminőségnek a lehetőségekhez képest történő minél további fenntartását, az állapotrosszabbodás lassítását.

Emberileg érthető, hogy a tehetetlenség érzetét átélve próbálkoznak kereskedelmi forgalomban kapható készítményekkel, ám – mint azt már számos alkalommal le kellett írnunk – orvosilag nem tudunk ezekről állást foglalni. Ennek oka, hogy nem ismerünk olyan táplálékkiegészítő készítményt, amelyről tudományos klinikai gyógyszerhatékonysági vizsgálatok bizonyították volna, hogy májáttétes melanoma esetén statisztikailag kimutatható módon befolyásolná a rákos gócok viselkedését.

Kapcsolódó cikkek:
Bőrrákok
Májrák, májáttét
Anyajegyek
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Fekete seb az anyajegyen
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Kimetszett anyajegy szövettana
Fekete anyajegy
Melanoma és HPV
Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Szolárium után
Megismételt műtét

Top