Nyirokcsomók szerteszét: nem limfóma?

30 éves nő vagyok. Több helyen is megnagyobbodott nyirokcsomóim vannak. Az ágyékomban több is van mindkét oldalon, a nyakamon és a hónaljamban 1-1-et tapintottam. Néhány hónapja figyeltem fel rájuk, nem tudom mióta vannak megnagyobbodva, nem nőnek, nem fájnak, de el sem múlnak. Háziorvosnak mutattam, azt mondta, hogy ne aggódjak. Magánúton azért elmentem egy nyaki ultrahangra, ott azt írták a papíromra, hogy a csomó megfelelHET normál, szabályos nyirokcsomónak. Mégsem tudok megnyugodni. Hova forduljak, milyen orvoshoz? Olvastam a limfómáról, és aggódom, hogy ezek annak a tünetei.

A limfóma valóban okozhat megnagyobbodott fájdalmatlan nyirokcsomókat a szervezet különféle részeiben. A nyirokcsomók megnagyobbodása mögött ugyanakkor sokféle betegség húzódhat, bizonyos esetekben nem is derül ki, mi áll a háttérben. Gyakran gyulladáshoz, fertőzéshez társulnak a nagyobb nyirokcsomók, ilyenkor azonban általában nem több nyirokrégióban jelentkeznek, inkább az adott gyulladásos területhez közeli nyirokcsomók duzzadnak meg.

Ismételt kontrollvizsgálat jön szóba elsősorban a háziorvosnál, illetve laboratóriumi vizsgálat, s amennyiben egyéb tünetei, illetve a laborértékekben egyéb eltérések is vannak, belgyógyászati vagy hematológiai kivizsgálás.

Kapcsolódó cikkek:
Leukémia, limfóma: mi folyik az ereinkben?!
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hónalj nyirokcsomó: lehet rák?
Duzzadt nyirokcsomók
Nyirokrák vagy kiújult mellrák
Mellrák, ellentmondó nyiroklelet
Nyirokcsomó, majd májdaganat

Top