Nyirokmirigyek és nyelvgyök (jelige: após)

Apósomnál (68 éves) 2 éve diagnosztizáltak nyirokmirigy daganatot. Ezt eltávolították, majd jól volt. Kb. 7 hónapja a nyelvgyöknél dúsulást (ez volt a zárójelentésen) tapasztaltak, vagyis kimutatta a PET vizsgálat.

Azóta sugárkezelést kapott, ami nagyon megviselte, de az állapota nem javult, csak rohamosan romlik. Már kemoterápiát is kapott a múlt héten, de azóta napról-napra romlik az állapota.

Fájdalomcsillapító tapaszt is kap, de így is fáj neki a nyelés: piros a szája belseje, csuklik, szédeleg, gyenge. jelenleg 90 kg körül van, de szeptember óta kb. 25 kg-ot fogyott. Nem tud rendesen enni.

A zárójelentésére az van írva, hogy a tumor jelentősen megkissebbedett a kemoterápia után. A stádiumra II. van írva.

Az lenne a kérdésem, hogy hány stádiuma van ennek a fajta tumornak?
Ez már nem is műthető?
Várhatunk-e javulást vagy innen már csak rosszabb lesz?
Mi lehet az oka a gyengeségének?

Nagy általánosságban IV stádiumba szokták sorolni a daganatos betegségeket. (Erről bővebben a Daganatok jellemzői c. összeállításunkban olvashat.) A leveléből nem derül ki a szövettani lelet, így nehéz megmondani, hogy úgynevezett fejnyaki daganatról (nyirokcsomó áttétről) van-e szó, vagy valamilyen elsődleges (primer) nyirokcsomó daganatról.

Ha nyirokszövetből kiinduló daganatról (például valamilyen limfómáról) van szó, akkor is többféle eltérés okozhatja a gyengeséget. Akár az alapbetegség szövődményeként, akár a kemoterápia mellékhatásaként kialakulhat vérszegénység, ami okozhatja az általános gyengeséget, szédülést. Ezért, ha ez az apósát és a betegséget jól ismerő kezelőorvosban is felmerül, valószínűleg laborkontroll vizsgálatot fog rendelni. Ennek eldöntése és a beteg panaszainak csökkentése érdekében minél előbb keressék fel a kezelőorvost vagy azt a kórházi osztályt, illetve ambulanciát, ahol a kemoterápiás kezelést kapták egy hete.

A sugárkezelés okozhatja a szájnyálkahártya panaszokat, ez okozhat nyelészavart, ízérzészavart, étvágytalanságot. Ezek olyan tünetek, amelyeknek az enyhítésére a kezelőorvos adhat tanácsot.

Kapcsolódó cikkek:
Daganatok jellemzői
Garat- és gégerákok
Szájüregi daganatok
A nyelv rosszindulatú daganata
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nyelvgyökrák 3. stádium esélyei
Nyelvgyökrák stádiuma
Duzzanat a nyelvben
Leletértelmezés
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Műtéti lehetőség nyelvgyök-tumor esetében
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Nyelvgyökrák után nyáltermelődés
Nyelvgyökrák végstádium
Előrehaladott nyelvgyökrák
Fekélyes nyelv fájdalma
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol

Top