Óriási tüdődaganat 28 évesen (Ragany 1979)

Rolandnak hívnak, 28 éves vagyok. Tavaly, 2007 szeptemberében fordultam orvoshoz, nagyfokú fulladásos panaszokkal. Későn mentem, húztam ameddig tudtam, már 40 méterenként megálltam pihenni, mert nem bírtam továbbmenni. A tüdőkórházban készített röntgen alapján az egész bal mellkasfelet kitöltő, a szívet és gátorüreget jelentősen jobbra eltoló, bizonytalan eredetű tumoros képlet nemcsak engem, hanem az orvosokat is meglepte. Az óriásra nőtt tumor a baloldali tüdőt teljesen komprimálta: 1 liter levegővel gazdálkodtam és dolgoztam.

Műtét céljából fölvettek a sebészetre, a műtétre elsősorban azért volt szükség, mert megfulladtam volna pár napon belül. Sikerült hálistennek a 4 órás műtét, a tumort darabolva eltávolították a gátorból. Megszületett a közel 10 kg-os Extraskeletális Ewing gred 3. Most már túl vagyok a 6 hónapos chemoterápián.

De nem olyan könnyű ettől megszabadulni, chemo után 2 hónapal ugyanis máris 6 db daganat ábrázolódott ugyanazon a területen a CT-n, úgyhogy most ismét műtétre készülök.

Mióta tudomásom van a betegségemről, Béres cseppet szedek és most akarok Avemárt is szedni. Szeretném, ha tanácsot adnának, mit tehetek még gyógyulásom érdekében? És nagyon köszönöm az összetett csapatmunkát is, elsősorban a sebésznek (sebészeknek) és az onkológusoknak, amit értem tettek.

Egy orvos azt mondta: „ha ilyet lát, akkor örül igazán, hogy orvos lehet.” Az én tapasztalatom csupán annyi, hogy csak pozitívan hozzáállni és akarni. ÉN NEM IS VAGYOK BETEG, EZ MOST CSAK EGY ÁLLAPOT.

Önnél egy fajta ritka csontdaganat (Ewing szarkóma) jelentkezett a tüdőn, úgynevezett extraossealis, azaz „csonton kívüli” formában. A CT most a korábban eltávolított óriás daganat kiújulását mutatta, ezért van szükség újabb műtétre, hogy ismét megkíséreljék eltávolítani a daganatokat. A sikeres műtét után lehet, hogy ismét kemoterápiás kezelés mellett dönthetnek az orvosok, hogy gátolják/elodázzák a betegség ismételt kiújulását.

Az Ön által kérdezett, kereskedelmi forgalomban kapható készítményekről nincs arra vonatkozó adat, hogy gátolják-e az embereknél a daganatok növekedését, megakadályozzák, ill. késleltetik-e a betegség kiújulását – Ewing szarkomában szenvedő betegekről sem rendelkezünk erre vonatkozó pontos adatokkal.

Igaza van, sok múlik azon, hogy egy beteg miként viszonyul betegségéhez, s miként éli meg azt. Ez nemcsak a saját, hanem környezete, családja életét is rendkívüli módon befolyásolja, a témában több cikket is talál honlapunkon.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Családban is lehet magányos a beteg
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának
Segítség a rákbetegek családtagjainak

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Szarkóma 26 évesen
Rosszindulatú szarkóma
8 kilogrammos chondrosarcoma
Csomó a combban
Sarcoma 28 évesen
Sarcoma a combban
Váladékos daganat
Tüdőrákban időt nyerni

Top