Öröklés: rákbetegség esélye a szülők után

Idén áprilisban elhunyt az édesapám, majd júniusban az édesanyám. Apukámnak májrákja, anyukámnak tüdőrákja volt. A családban előfordul egyéb rákos betegség is. Én 27 éves, sportos, tudomásom szerint egészséges lány vagyok. Genetikailag hány százalékos esélyem van rá, hogy rosszindulatú tumorom legyen?

Nem lehet pontosan megmondani a százalékos esélyeket. Vannak olyan daganatos betegségek, például az emlőrákoknak egy csekély százaléka, amelynél igazoltan genetikus eredetű és öröklődő a kór (BRCA gének), de az Ön szüleinél nem ez a betegség fordult elő.

Mindenesetre az, hogy szüleit feltételezhetően viszonylag fiatal, 50-60 éves életkorban vesztette el rosszindulatú betegségben, valószínűsíti azt, hogy az átlag népességhez képest önnél valamivel (néhány százalékkal) nagyobb az esélye a daganatos betegségek kialakulásának. A kockázatot azoknak az elveknek a figyelembe vételével csökkentheti, amelyeket minden bizonnyal Ön is ismer: a dohányzás, az elhízás és az alkoholfogyasztás kerülésével, rendszeres szűrővizsgálatok igénybevételével, panasz, új tünet jelentkezése esetén időben törtnő orvoshoz fordulással.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Májrák
Szűrővizsgálatok
Mire jó a tüdőszűrés?
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kiküszöbölni az öröklődést?
Öröklődés? Több rákos a családban
Öröklődő méhnyakrák?

Öröklődő vékonybélrák?
Örökölhető-e a HPV?
Vastagbélrák a családban
Halmozódó bélrák a családban
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata

Top