Örökölhető a gégerák, nyelőcsőrák? (jelige: Lizi)

Én egy 14 éves lány vagyok, a Nagypapám 59 évesen gégerákban halt meg, és most a nagybátyámnál mutatták ki a nyelőcsőrákot, áttéttel a tüdőre és a májra is, ő most szintén 59 éves. Arra lennék kíváncsi, hogy akár én vagy anyukám, aki most 54 éves, örökölhetjük-e? Milyen vizsgálatokon vegyünk részt, ha szeretnénk elkerülni a bajt? A vérből ki lehet-e mutatni?

Nagyon jó lenne, ha lenne olyan vizsgálat, ami egy csepp vérből kimutatja, hogy a betegnek rosszindulatú daganata van vagy biztosan daganat fejlődik ki nála. A nyelőcsőrák, gégerák esetében a mindennapi klinikai gyakorlatban nem végeznek öröklődési vizsgálatot. (Bizonyos betegségeknél, például egy családban halmozottan előforduló, az elsőfokú rokonok között már fiatalkorban induló emlőráknál például van erre lehetőség. Ekkor is sokoldalú átgondolást igényel, hogy a genetikai vizsgálat pozitivitása esetén mi a teendő. Egy ilyen genetikai pozitivitás sem jelenti azt, hogy 100% valószínűséggel kialakul a vizsgált egyénben az emlőrák).

A rosszindulatú betegségek családi halmozódása gyakran előfordul, de ennek csak egy része a genetikai hajam.  Ez azt jelenti köznyelven, hogy a szervezet kevésbé képes elpusztítani a minden emberben napjában kialakuló több tucat fajta rosszindulatú sejtet, s ezek valamelyike meg tud tapadni a szervezetben, növekedésnek tud indulni. A daganatok kialakulásának számos környezeti, életvitelbeli oka is lehet, illetve ma már ismert, hogy többféle vírusfertőzés is elindíthatja rosszindulatú daganat kialakulását (ezek közül a köztudatban jelenleg talán legismertebb a bizonyos HPV törzsek okozta méhnyakrák, de a C és B típusú májgyulladás vírusnak is oki szerepe lehet például a májrákok kialakulásában).

Amit az ember tehet, hogy csökkentse a daganatos betegségek kialakulásának a kockázatát, az az egészségtudatos életmód, a dohányzás, az elhízás kerülése, bizonyos védőoltások alkalmazása, illetve az adott életkorban kínált és javasolt szűrővizsgálatokon történő részvétel.

Kapcsolódó cikkek:
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Szűrővizsgálatok
Mire jó a tüdőszűrés?
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Csökkenthető a vastagbélrák kockázata
Mozgással csökkenthető a vastagbélrák kockázata
Próbáljuk meg elkerülni a halálos betegséget!
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Öröklés: rákbetegség esélye a szülők után
Kiküszöbölni az öröklődést?
Öröklődés? Több rákos a családban
Örökölhető a húgyhólyagrák?
Öröklődő méhnyakrák?

Öröklődő vékonybélrák?
Örökölhető-e a HPV?
Vastagbélrák a családban
Halmozódó bélrák a családban
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata

Top