Örökölhető-e a HPV? (jelige: HPV vírus)

A HPV virussal kapcsolatban volna nehany kerdesem. Júliusban a rákszűrésem eredmenye P3 lett, CIN1, LSIL. Ezután megismételték a vizsgálatot, aminek az eredménye negatív. Most néhány hónap elteltével elmentem megint egy kontrollra (jelenleg külföldön dolgozom és élek, és itt találtam egy kedves magyar doktornőt). Most ezt az eredményt várom és egy HPV teszt eredményét.
A kérdésem: amennyiben kimutatják a HPV vírus jelenlétét, milyen módon védekezhetünk a partneremmel, hogy ne fertőzzük vissza egymást? Gyógyítható-e és örökölhető-e a fertőzés, mert később gyereket szeretnénk. Köszönettel várom válaszát.

A legfontosabb: a HPV-fertőzés kezelhető, s nem örökölhető. 

A citológiai eredményt és a HPV teszt eredményt is beszélje meg kezelőorvosával, aki részletes és személyre szabott felvilágosítást tud adni a teendőkről és az esetlegesen szükséges kontrollokról.

A humán papilloma-vírus (HPV) nem egyetlen kórokozó: az elnevezés egy több tucatnyi vírust magában foglaló víruscsaládot jelöl. A HPV-nek (humán papilloma vírus) fontos szerepet tulajdonítanak a méhnyakrák kialakulásában, ugyanakkor a HPV fertőzés igazolása nem jelenti azt, hogy a fertőzött nőben később biztosan méhnyakrák alakul ki.

Ahogyan Ön is írja, fennnáll a férfi partnertől visszafertőződés veszélye. Egyes irodalmak alapján a gumióvszer sem jelent biztos védelmet a visszafertőződés ellen, mert ez nemcsak a pénisz bőréről, hanem más bőrfelületről is megtörténhet. Amennyiben a fertőzés kialakult, helyileg ható vírusellenes kenőcsöket szoktak rendelni a fertőzés kezelésére, ám adott esetben más javaslat is előfordulhat, ezért fontos, hogy őszintén beszéljen meg mindent orvosával.

Top