Örökölni a rákot: nagyobb a kockázat?

Lehet, hogy buta a kérdés, de mint laikust engem az érdekelne, hogy egy gyermek fogantatásakor, ha ez egyik szülőnek valamilyen daganatos betegsége van, amelyről akkor még nincs tudomása, az jelent-e valamilyen fokozottabb kockázatot a születendő gyermekre nézve vagy a későbbi fejlődése során nagyobb-e a kockázat az ilyen jellegű betegségek kialakulására? Vagy semmi összefüggés nincs ezen dolgok között?

Vannak olyan daganatos betegségek, amelyeknél az öröklődés igazolt tény, de a rákos betegségek nagyobb része nem örökletes. A rosszindulatú daganatok kialakulását számos tényező befolyásolja, ezek közé tartoznak többek között a környezeti és életmódi hatások, az étkezés, a dohányzás, szerepe van bizonyos fajra rosszindulatú daganatok kialakulásában egyes vírusfertőzéseknek (HPV) is vagy a sugárterhelésnek.

Ugyanakkor a daganatos betegségek esetén gyakran látható családi halmozódás, ennek a halmozódásnak egy részében genetikai tényezők is szerepet játszhatnak, de a családon belüli azonos életmód, szokások is hátterében állhatnak ennek a halmozódásnak. A kérdés megítélésekor fontos tudni, hogy a daganatos betegségek nagyon gyakori betegségek, jelenleg a szív-érrendszeri betegségek mellett a másik leggyakrabban előforduló betegségcsoport. A fejlett társadalmakban az mondható, hogy minden harmadik embernél kialakul élete során rosszindulatú daganat, tehát különböző fokú rokonoknál szinte minden családban előfordulhat ez a betegség.

Az öröklődésről és genetikáról bővebben olvashat kapcsolódó cikkeinkben és konkrét betegségekre utaló korábbi válaszainkban is.

Kapcsolódó cikkek:
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Gyermekkori leukémia: genetika és orvoslás
Az emberek fele rákbeteg lesz?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Öröklés: rákbetegség esélye a szülők után
Kiküszöbölni az öröklődést?
Öröklődés? Több rákos a családban
Örökölhető a húgyhólyagrák?
Öröklődő méhnyakrák?

Öröklődő vékonybélrák?
Örökölhető-e a HPV?
Vastagbélrák a családban
Halmozódó bélrák a családban
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata
Örökölhető a gégerák, nyelőcsőrák?

Top