Orrdaganat és infralámpa (jelige: leander)

Szeretném megkérdezni, hogy az orrgaratban fellelhető daganat esetén lehet-e például inhalálni, biotron lámpát használni, esetleg infralámpát használni? /Természetesen nem cél nélkül: abban az esetben, ha megfáztam, orrom nem szelel./

Nagyon sokat gondolkodtam a kialakulásának okáról. Mitől lehet? Nem szívok be káros anyagokat permanensen, leszoktam rég a dohányzásról, inni nem iszom – pláne töményet nem. Az is igaz, hogy gyerekkoromtól van rhinitiszem, s az állandó orrdugulás miatt orrcseppet használok. /Az utóbbi néhány évben orrgélt./ Lehet-e ettől?

Tudom, hogy ezek a dolgok multicausálisok, de mégis! Mire kell különösen ügyelni? Gondolok itt köhögésre, tüsszentésre, stb.

A kifejezetten melegítéssel, helyi vérbőséggel járó beavatkozások (pl. infralámpa) rendszeres alkalmazását általában nem szokták javasolni a daganatos területeken. Pontosabb információkat az Ön esetét és a betegség jelenlegi kiterjedtségét ismerő onkológusa vagy fül-orr-gégésze adhat.

Az okokat kutató kérdésében felsorolta a leggyakoribb kiváltó okokat, és nagyon helyesen írta, hogy „ezek a dolgok multicausalisok”, magyarul többféle tényező játszhat szerepet a kiváltásukban. Az epidemiológiai vizsgálatok (amelyek bizonyos betegségek előfordulási gyakoriságát vizsgálják az egyes népcsoportokban) alátámasztják a dohányzás és az alkohol szerepét a betegség kifejlődésében. Vannak olyan vizsgálatok, amelyek a nyálkahártya krónikus gyulladásainak is szerepet tulajdonítanak, más vizsgálatok bizonyos vegyi anyagokkal dolgozók között észlelték gyakrabban ilyen daganatok előfordulását.

Top