Őssejtkapszula (jelige: mamika)

Szeretném megkérdezni, hogy a családom meglepett 160 darab QLIMPIQ STEMXCELL őssejt szaporító kapszulával. Mindenüt azt olvasták, hogy az őssejt átültetéssel meglehet menteni egy tumorban szenvedő beteget, ezért kaptam. Most döbbenten olvasom, hogy DAGANATOS betegnek NEM AJÁLJÁK! Azt szeretném megkérdezni, ha én mégis elkezdem szedni, több kárt okozok-e magamnak vagy talán mégis van reményem arra, hogy meggyógyulok?

Még csak 59 éves vagyok /:igaz már hólyagtumorral 5-ször műtötek:/ még unokám sincs, meg akarok gyógyulni bármi áron. A műtétek után már túlvagyok egy másfél éves kemotherápián is. Jelenleg most sugár therápiára járok.

Az érintett cég forgalmazójának a sajtóarchívumokban hozzáférhető nyilatkozata szerint a készítményt eddig csak állatkísérletekben tesztelték. Amint arról a Rákgyógyításon korábban egy nagy összeállítást közöltünk, ahhoz hogy egy készítményből gyógyszer legyen, az állatkísérletek után akár évekig is elhúzódó, több ezer egészséges, majd sok beteg ember vizsgálatán alapuló kutatássorozatra van szükség – ezek során a tapasztalatok szerint az ígéretesen induló készítmények jelentős része elvérzik, mert vagy nem váltja be a várt reményeket vagy a kockázata és mellékhatásai súlyosabbak az általa produkált eredménytől.

Az Ön által említett készítmény tehát nincs törzskönyvezve, mivel pedig hiányoznak a tudományos vizsgálatok, gyógyszerként nem forgalmazható – étrendkiegészítőként árulják. Étrendkiegészítőként viszont nem foglalhatunk állást róla, mint „rákgyógyszer”-ről.

Kétségtelen, hogy egyes daganatos betegségek kezelésében már alkalmaznak őssejt-terápiát (nem kapszula formában), s jelenleg is több nemzetközi kutatásnak is tárgya ez, ám még ezzel együtt is sajnos nagyon csekély azon betegségek köre, amelyben eredmény kecsegtet. Legjobb tudomásunk szerint húgyhólyagrákban szenvedő betegek esetében nem ismerünk olyan publikációt, amely az őssejtterápia alkalmazásáról szólna.

Kapcsolódó cikkek:
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel
Kinek jusson korszerű gyógyszer?
Húgyhólyagrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Melanoma gyógyítása őssejt terápiával?
Tüdőrák és őssejtek
Petefészekműtét, egészségőrzés

Top