Osteosarcoma 33 évesen: rohamos romlás, fájdalmak

Sógoromnál (33 éves, eddig még sosem volt beteg) primer osteosarcomat valószínűsítenek osteo- és tüdő metastasisokkal. Tavasszal ment orvoshoz hátfájásokkal, azóta állapota rohamosan romlik. Jelenleg Algopyrin inj-t és 100 mg-os Morphium tapaszt kap fájdalomcsillapításra, azonban ennek ellenére vannak fájdalmai. 6x vettek biopsiát eredménytelenül. Hasi UH vizsgálat neg. lett, a rtg. mutatott eltérést: V. csigolya, és az V. borda félig felszívódott. A csontscintigraphia eredménye szerint a csontjai nagy részében már áttét van.

Június óta vizsgálják, de fájdalomcsillapításon kívül semmilyen kezelést nem kap, s nem mondanak semmit. Tüdőosztályon fekszik a tüdő metastasisok miatt.

Hova vigyük a beteget, ahol kezelik is?! 2 hónap alatt annyira leromlott az állapota, hogy szinte mozgásképtelen, sokszor lázas, nagyon nagy fájdalmai vannak. Itt nem szeretnénk, ha maradna, mert semmilyen kezelést nem kezdtek el, s a műtétet is halogatják már kb. 1 hónapja. Azt sem értem, hogy 6x vettek biopsiát tőle, mégsem lett jó egyik sem.

Megértem, ha ez a betegség nem a szakterületük, de akkor miért nem küldik ilyen intézménybe? Hova tudnánk elvinni, ahol kezelik is? (SOTE ortopédiai klinika, csonttumor részleg? ki foglalkozik itt ilyen betegekkel?)

Eddig 8 E vért kapott, gyomorvérzése lett a nagy mennyiségű Flector fájdalomcsillapítótól, így szájon át nem kaphat semmilyen fájdalomcsillapítót. 2 hónapja még teljesen jó volt a vérképe, mostanra már nagyon rossz az eredménye. Ma vagy holnap valószínűleg megint kap vért. Nagy vonalakban ennyi történt ez alatt a röpke 2 hónap alatt.

Leveléből nem derül ki, hogy az elején említett „primer osteosarcoma” diagnózis, amely szövettani diagnózis, honnan származik, illetve honnan történt 6x mintavétel (ami sikertelen volt). Leveléből az derül ki, hogy szinte valamennyi csont áttétesen érintett, és a tüdőben is áttétek vannak, emiatt valószínű semmilyen műtét nem is jöhet szóba. Nem tudjuk, milyen műtét lehetősége merült fel, de valószínűleg egy műtét célja nem a daganat eltávolítása lenne (ennek ilyen esetben már nincs létjogosultsága, mert a szervezetet nem lehet műtéttel daganatmentesíteni), hanem esetleg a gerinc stabilizálása azon a helyen, ahol a csigolya daganatosan átépült.

Lehet, hogy azon az osztályon, ahol a sógora fekszik, az orvosok úgy véleményezik az állapotát, hogy nincs értelme aktív onkológiai kezelést (kemoterápiát, sugárterápiát) kezdeni, illetve azt az állapota (általános állapot, laboreredmények) nem teszik lehetővé. De ezt csak feltételezzük, hiszen egy mozgásképtelen betegnél, akiknél a lázas állapot hátterében vélhetően úgynevezett tumoros láz áll, csekély eredményt lehetne valószínűleg elérni a rendelkezésre álló onkológiai kezelésekkel, viszont a panaszok tovább fokozódhatnának.

Levelében azt írja, hogy az osztályon, ahol sógorra fekszik, „nem mondanak semmit”. Mi csak azt tanácsolhatjuk, hogy a kérdéseiket átgondolva, összegyűjtve forduljanak a kezeléséért felelős orvoshoz, vagy az osztályvezető főorvoshoz, ragaszkodva egy megbeszéléshez, s ezt követően remélhetőleg több információ birtokában lesznek. Ha bizonytalanok a válaszokban, egy másik intézményben kérhető esetleg másodvélemény valamennyi lelet birtokában.

A fájdalomcsillapítás korlátozott lehetőségei ellenére is törekedni kell arra, hogy a rendelkezésre álló lehetőségeket a lehető legnagyobb mértékben kihasználva csökkentsék a beteg fájdalmait, ha kell, akár a fájdalomcsillapító adagok fokozatos emelésével.

Emellett pedig nagyon fontos, hogy egy ilyen fiatal korban támadt embertelenül nehéz élethelyzetben a beteg érzelmi és lelki támaszt kapjon, a családtagok – nem erőszakosan, hanem a beteg szükségleteit figyelembe véve – ott legyenek mellette testileg-lelkileg. Sokszor ez a legtöbb, amit tehetnek, s ez olykor bármennyire is annak tűnik, nem kevés, és semmivel nem pótolható.

Kapcsolódó cikkek:
Fájdalomcsillapítás
Csontáttétek
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal fájdalmak ellen
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Pleiomorph sarcoma: bőráttétek, kemoterápia
Szarkóma a combban 38 évesen

Szarkóma: csontáttétek fájdalomcsillapítása

Osteosarcoma az arcüregben
Liposarcoma kiújulási esélyei
Ewing sarcoma: a gyógyuláshoz vezető út
Ewing sarcoma 16 évesen: alternatív készítmények
Ewing sarcoma 28 évesen
Óriási tüdődaganat 28 évesen
Szarkóma 26 évesen
Rosszindulatú szarkóma
8 kilogrammos chondrosarcoma
Csomó a combban
Sarcoma 28 évesen
Sarcoma a combban
Váladékos daganat
Liposarcoma a combban: kiújulhat?

Top