Osteosarcoma az arcüregben (jelige: csillag)

Nemrég műtöttek az arcüreg rosszindulatú daganatával. A szövettan osteosarcomát diagnosztizált. A tumort nem tudták teljesen kioperálni, mert „az at. carotis. internával a koponya belépésénél szétválaszthatatlanul összekapaszkodott.”

Most nehezen tudok nyelni, erőtlen a hangom, közérzetem jónak mondható. Milyen kezelésre számíthatok, mennyi időbe telik a gyógyulás, mikor mehetek dolgozni? 50 éves vagyok, vidéki óvodapedagógus.

Tekintettel arra, hogy a daganatos folyamatot nem sikerült teljes mértékben eltávolítani, mert az egy nagy artériával, a belső carotis (karotisz) érrel összekapaszkodik, további daganatgátló kezelésre van szükség. Nagy valószínűséggel onkológiai és/vagy sugárterápiás konzíliumra kerül majd sor, ahol a bent maradt daganatos sejtek osztódásának lassítása érdekében kombinált, több készítményből álló citosztatikus kezelést és/vagy sugárkezelést javasolhatnak.

Az alkalmazott kezelés függ a daganat részletes szövettani jellemzőitől, valamint attól, hogy más szervben van-e daganatos szóródás. A nyelési panaszokat is jelezze orvosának, s amennyiben ez táplálkozását korlátozza vagy testsúlycsökkenés alakulna ki, akkor emiatt tápszerek fogyasztására is szükség lehet.

Kapcsolódó cikkek:
Daganatok jellemzői
Fájdalomcsillapítás
Kemoterápia: módszerek és gyógyszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Terhesség 13 évvel sarcoma után
Liposarcoma kiújulási esélyei
Ewing sarcoma: a gyógyuláshoz vezető út
Ewing sarcoma 16 évesen: alternatív készítmények
Ewing sarcoma 28 évesen
Óriási tüdődaganat 28 évesen
Szarkóma 26 évesen
Rosszindulatú szarkóma
8 kilogrammos chondrosarcoma
Csomó a combban
Sarcoma 28 évesen
Sarcoma a combban
Váladékos daganat
Tüdőrákban időt nyerni

Top