Otthon meghalni (jelige: tüdőrák, végső stádium)

Édesanyám a tüdőrák végstádiumában van. Nem volt műthető. A kemoterápiát annyira rosszul tolerálta, hogy azt hittem éjszakákon át, hogy reggelre nem fog felébredni. Etettem, pelenkáztam. Jelenleg 44 kg. Miután 2 héttel ezelőtt az orvosok is félve azt mondták (látván a tüdőröntgent stb.), hogy valószínűleg napjai vannak hátra, hirtelen jobban lett. Most úgy ahogy el tudja magát látni. Kicsoszog a konyhába, a wc-re, és hízott is 1-2 kg-ot. A további kemoterápiát megtagadta.

Azt mondják az orvosok, hogy ez a javulás annak is köszönhető, hogy jelenleg nincsen tüdőgyulladása, de ez csak átmeneti és ennek ellenére kb. 1 hónapja lehet hátra. A kérdésem az lenne, hogy ez így normális? Mármint mi a jellemző, ilyenkor mennyi idő után esnek vissza abba a rossz állapotba? Ilyenkor is bekövetkezhet hirtelen halál? Jellemző, hogy előtte ennyire jól lesznek, mert nála ez már 2 hete tart?! Ilyenkor olyan színpadias a fulladásuk vagy úgymond belealszanak az oxigénhiányba? Kérem tájékoztasson a végső stádium ezen szakaszáról, mert én ápolom itthon és nagyon meg vagyok ijedve. Félek, mert a kezeim között fog meghalni.

A légzési elégtelenségnél a betegnél nehézlégzés, esetleg szubjektíven is kínzó fulladás léphet fel, ami bizonyos esetekben például kodein tartalmú készítményekkel csökkenthető. Ezek alkalmazására a beteg állapotának, illetve betegségének ismeretében a kezelőorvos tehet javaslatot. Ha a betegnél valamilyen tüdőfolyamat (tüdődaganat, vagy tüdőáttét) áll fenn, a nehézlégzéses panaszok hetekig is elhúzódhatnak. Ilyenkor tüdőgyógyász szakorvos javaslatára a betegnek otthonra oxigén is rendelhető.

Az utolsó napokban jelentkező légzési nehezítettség, majd elégtelenség azt jelenti, hogy a tüdők egyre kevésbé képesek ellátni a feladatukat, és oxigént szállítani a szervezet különböző részeibe, ennek következtében bizonyos részek (ujjak, kézfej, lábfej, ajkak, cianotikussá, vagyis kékké válhatnak). A légzési elégtelenség időnként hörgő légzésben is jelentkezhet, s ez a beteg környezete számára megrázó is lehet. Amennyiben ez azokban az órákban-napokban jelentkezik, amikor a beteg állapota rohamosan romlik, lehet, hogy ezen nem lehet már javítani, változtatni.

Ahogyan a szervezetben a légzési működések korlátozódnak, a keringés is megterhelődik: a kevesebb oxigént gyorsabb összehúzódásokkal próbálhatja a szív eljuttatni a szervezet különböző részeibe, de a tartós terheléstől a szívműködés is károsodik, és a szív pumpafunkciója is folyamatosan romlik, elégtelenné válik. A két párhuzamosan zajló folyamat jelentkezésekor beszélnek általában az orvosok légzési és keringési elégtelenségről, amely együtt jár a szervezet nem megfelelő oxigén ellátásával, a vérben a széndioxid felszaporodásával is.

Még azok az orvosok sem tudják napra-hétre pontosan megmondani, mennyi ideje van hátra egy betegnek, akik évtizedeket töltenek el onkológiai betegek kezelésével, illetve a végstádiumban lévő betegek ellátásával. Ez azt is jelenti, hogy nem lehet előre megjósolni, mikor romlik ismét az édesanyja állapota, s hogy ez a romlás mennyire lesz lassú vagy gyors.

Áttétes, kiterjedt daganatban szenvedő betegnél mindig fennáll a kockázata, hogy hirtelen hal meg. Ennek hátterében nagyon gyakran tünetszegény, mélyvénás trombózisból származó embólia, pl. tüdőembólia áll, vagy valamilyen hirtelen vérzés, amikor valamelyik nagy érbe tör be a daganat. Ilyenkor akár percek alatt is bekövetkezhet a halál.

Ugyanakkor az onkológiai betegek többségét nem így veszítjük el. A halálnak az a módja, amit krimikben vagy western filmekben látunk, hogy az egyik percben még beszél az ember, a másik pillanatban oldalra hajlik a feje és már meg is halt, nem a halál gyakori megjelenése. Sokkal gyakoribb az, hogy az otthon ápolt beteg fél-egy nap, vagy több nap alatt veszti el folyamatosan a kapcsolatot környezetével, lesz egyre aluszékonyabb, majd ébreszthetetlen, mutatja a légzési és keringési nehézség, majd elégtelenség tüneteit.

Amennyiben képes rá, próbálja az ijedtségét csökkenteni vagy leküzdeni, ha úgy érzi, el tudja vállalni azt a szép, de nehéz feladatot, amelyet annak megszervezése jelent, hogy az Önhöz talán legközelebb álló hozzátartozó a saját környezetében búcsúzhasson az élettől. A család, családtagok részéről ennek biztosítása nemcsak lelki felkészülést, odafigyelést és törődést igényel, hanem valóban gyakran szervezést is. Például, hogy a beteg a fájdalmainak megfelelően részesüljön akár naponta változó-emelkedő dózisú fájdalomcsillapító kezelésben, ha nem tud nyelni, akkor olyan fájdalomcsillapítót kapjon, amely bőrön át felszívódik, vagy kúpban, esetleg injekcióban adható.

Fontos a beteg kényelmének, komfortérzetének biztosítása. Ehhez az utolsó időben szükség lehet pelenkára, felfekvés elleni, a beteg alá fektethető lapra. Számos egyéb gond megoldása válhat szükségessé, amelyben a háziorvosa vagy egy tapasztalt nővér is segíthet.

Vannak házi ápoló szolgálatok, amelyek a nagyobb városokban már többnyire elérhetőek. Efféle házi ápolást, ami napi 1-2 óra segítséget jelent, a háziorvos receptre felírva, társadalombiztosítási támogatással is „utalványozhat”. A házi ápoló szolgálatok piaci díjért ennél hosszabban is igénybe vehetők a beteg otthonában. Vannak olyan szolgálatok, amelyek kifejezetten a végstádiumban lévő rákos betegek kezelésében segíthetnek. Ezek az úgynevezett hospice szolgálatok – ezek és a házi ápolási szolgálatok elérhetőségéről is érdemes lehet most tájékozódnia annak érdekében, hogy amikor valóban szükséges van segítségre, tudja, hogy kihez fordulhat. A honlap főoldalának alsó részén található térképes adatbázis segítségére lehet abban, hogy megtalálja azokat a hospice szolgálatokat, amelyek a lakóhelyük közelében működnek.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Segítség a rákbetegek családtagjainak
A magányos haldoklás ellen küzdenek
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák végstádium
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?

Top