Óvintézkedések kemoterápia és sugárkezelés után

Kemoterápia, illetve sugárkezelés után mennyi idő elteltével lehet mondjuk napra menni, illetve milyen óvintézkedés szükséges, hogy vigyázzon az ember magára?

Bizonyos kemoterápiás készítmények mellett úgynevezett fényallergia alakulhat ki, amikor kevés napon töltött idő alatt is nagyon leéghet a beteg. Ezért javasolják átlalában a fokozott fényvédelmet, illetve azt, hogy inkább a reggeli, délutáni órákban legyen napon a beteg, ha azt munkája, teendői miatt nem tudja elkerülni, illetve ha a szervezete nem reagál ilyen fokozott bőrreakcióval a napfény hatására. Szerencsére ez a fokozott bőrreakció csak a betegek néhány százalékát érinti.

Amennyiben a sugárkezelés ruhával fedett bőrterületen történt, különösebb védelemre nincs szükség.

Általánosságban elmondható, hogy nem szükségesek rendkívüli óvintézkedések a sugár és a kemoterápia után, kivéve azokat, amelyek az esetleges szövődmények időbeli felismerésével kapcsolatosak.

Ilyen például a lázas állapot kialakulása a kemoterápiát követő két héten belül, amely felveti a gyanúját egy esetleges fehérvérsejtszám-csökkenésnek, s ehhez kapcsolódóan valamilyen kórokozó bejutásának. Amennyiben az ekkor elvégzett, lehetőleg 12-24 órán belül ismert eredményű laborvizsgálat alacsony fehérvérsejtszámot mutat, az onkológus dönthet arról, hogy szükséges-e a fehérvérsejtek számát emelő – úgynevezett kolónia stimuláló – faktort adni, szükség van-e antibiotikumra, valamint szükséges-e további vizsgálatok elvégzése.

A kemoterápia vagy a beleket is érintő sugárterápia után jelentkező hasmenés is orvosi konzultációt igényel. Orvoshoz kell fordulni, ha a szájnyálkahártya kisebesedik, ha bőr alatti bevérzések – akár foltok, akár tűszúrásszerű vérzésnyomok – jelentkeznek a kemoterápia után 2 héten belül, továbbá véres széklet, véres vizelet előfordulásakor. Szerencsére a súlyosabb mellékhatások ritkák, s ezek időben megkezdett, megfelelő ellátása lehetővé teszi a komolyabb szövődmények megelőzését.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Sugárterápia mellékhatásai
Koponyasugárzás és hányás

Top