P2, HPV31

33 éves nő vagyok, két gyerekem van. Tegnap jött meg a HPV-szűrésem eredménye: HPV31-est állapítottak meg. Az augusztusi rákszűrésem P2-es lett. Eléggé megijedtem, mert sok nőgyógyászati (visszatérő folyás, gomba, gyulladás) problémám volt az utóbbi időben, amit gyógyszerekkel kezeltek. Van egy apróbb méhszájsebem, amivel a doktor szerint sürgető teendő nincs, „majd idővel meg kell csinálni”.

Utánaolvastam a HPV-nek, nagyjából „kiokosítottam” magam, mégis aggodalommal tölt el a dolog. Úgy érzem, mintha egy „időzített bomba” lenne a testemben… Három havonta kell rákszűrésre járnom majd. A partneremet nem kezelik (ha elkapta, akkor már úgyis mindegy, azt mondták). Én egy immunerősítő kúrát kezdek el (gyógynövényes cseppekkel, gyümölcsök, C-vitamin, stb.).

A kérdésem, hogy három hónap alatt kialakulhat-e P2-ről egyből P4-P5-ös rákszűrés eredmény? A másik kérdésem, hogy a fogamzásgátló szedését abbahagyjam-e, azt olvastam, hogy a nemi hormonok is károsak a HPV-re. És hogy lehet-e, hogy csak egy, a HPV31-et találták nálam, a HPV nem több vírus egyidőbeli jelenléte? Ha kevesebbszer létesítek a párommal nemi aktust (behatolással), csökkenthető a P3 kialakulásának esélye, tehát a surlódással, „használattal” nem rontok az állapoton?

Előre is köszönöm a válaszukat, és elnézést, ha kérdéseim néha furcsák, de minél többet szeretnék megtudni, és egyelőre csak értetlenül állok a dolog előtt, és nem tudom, hogy mennyire aggódjak, vagy aggódjak-e egyáltalán… Meg szeretnék mindent tenni, hogy ne történjen baj.

Leveléből nem derül ki, hogy jelenleg a HPV (humán papilloma vírus) kimutatása mellett milyen volt a citológiai eredménye. Gyakran előfordul, hogy többféle vírus (HPV) van jelen egyszerre, de ez nem szükségszerű. Nem jellemző, hogy P2-es citológiai eredmény után 3 hónappal P4 vagy P5 legyen a citológiai eredmény (mely utóbbi rosszindulatú daganatos folyamat fennállását jelzi).

Amennyien jelenleg nem P4 vagy P5 volt a citológiai eredménye, akkor a 3 havi ellenőrzés jelenleg elégséges. Önmagában a nemi aktus, s az ezzel járó fizikai behatás („surlódás”) nem járul hozzá a HPV fertőzéses állapot romlásához. A fogamzásgátló tabletta felfüggesztése a pozitív HPV citológiai eredmény miatt nem indokolt.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Méhnyakrák: a vírusok és a stressz kapcsolata
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?

Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P3 citológia kontrollja
HPV gyanús: P3 citológia lehet felfázástól is?
P3 és HPV, immunrendszer erősítése
Citológiai eredmény: P2
P2-es eredmény, reaktív elváltozás
P3-P2 váltakozás, konizáció
P3 és biopszia
P3, sil1 rákszűrési eredmény
P3 CINIII, abbahagyott dohányzás
Petefészekciszta és P3
P3, CIN2
P3, LIS
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?
Nőgyógyászat: lehet rosszindulatú?

Top