P3 CIN III, abbahagyott dohányzás

Köszönöm szépen korábbi válaszukat. Sajnos tegnap voltam biopszián, mert a P3- as CIN III-as volt a citológia, megint 2-3 hét amíg eredmény lesz. Az orvos pedig csak türelmet javasolt, eddig még semmi kezelést nem írt, sem javasolt. Vajon mi lesz a vége? Mert ha gyulladás lenne, akkor már antibiotikumot vagy valamit csak kellett volna javasoljon a doki, nem!?

S még csak annyit, hogy a cigarettát mától leteszem (napi 30-at szívtam).

A biopszia leletének szövettani értékelése nélkül az orvos nem tud mit mondani, hiszen éppen azért került sor erre a beavatkozásra, hogy pontosabb diagnózishoz lehessen jutni, s amíg nincs pontos diagnózis, addig nem lehet pontosan megmondani azt sem, hogy mi a teendő. Tehát bármennyire is feszültséggel teli a bizonytalanság, a mostani biopszia szövettani eredménye szükséges a pontosabb diagnózishoz és a további teendők meghatározásához.

Azzal minden orvos és minden onkológus egyet tud érteni, ha leteszi a cigarettát, vélhetően ebben a családja is támogatja. A dohányzás a tüdőrák kockázatát kb. 40-szeresre növeli, és még számos más daganat kialakulásában van oki szerepe (szájüregi rák, hólyagrák, stb.). Emellett a dohányzó népességben szinte minden daganat másfél-kétszeres gyakorisággal fordul elő, még ott is, ahol a biztos ok-okozati összefüggést nem lehetett eddig igazolni.

A dohányzásnak nemcsak a daganatos megbetegedések szempontjából van káros szerepe, hanem a keringési betegségek, szívinfarktus, artériás érbetegségek, krónikus tüdőbetegségek vonatkozásában is. Nem utolsó szempont: ha el tudja hagyni a cigarettát, az a családi kassza szempontjából is előnyös, több ezer-tízezer forinttal több maradna benne havonta, amelyet önmagára, lányára, párjára tudna költeni. A gyenge, feszültséggel teli pillanatokban ne engedje önmaga által meggyőzni magát arról, hogy még egy szál, még egy doboz nem árthat, s majd a jövő héten újrakezdni. Ha csökkenteni akarja a dohányzás miatti betegségek bizonytalanságának idegőrlő kockázatát, úrrá kell lennie a kívánalmán.

Döntéséhez kívánunk erőt és kitartást, illetve háziorvosához is fordulhat tanácsokért a leszokást segítő készítmények, tapaszok érdekében. Az orvos a konkrét segítség mellett jelenthet olyan külső kontrollt, amely tovább erősíti az elhatározást.

Kapcsolódó cikkek:
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább
A light cigi is erős méreg
Dohányzás: 19 percenként egy halott
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Szájüregi daganatok
Garat- és gégerákok
Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)

Előzmény:

Petefészekciszta és P3

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P3, CIN2
P3, LIS
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top