P3 CIN1 utáni lehetőségek (jelige: Ima)

Áprilisban a vizsgálati eredményem P3 CIN1 lett. Ezt egy külön vizsgálat is megerősítette. Hüvelykúpos kezelést írtak fel és három hét utáni kontrollt, ami most esedékes. Én 45 éves vagyok, három gyermeket szültem, a legkisebb 14 éves. Valamennyi szülésem természetes úton történt, de szülés után úgy kellett összevarrni, mivel szép nagy gyermekek voltak, én pedig nem tágultam annyira.

Az első kérdésem az lenne, hogy ezek a sérülések befolyásolhatták-e jelenlegi eredményem kialakulását? Az utolsó kérdésem pedig az, hogy a konizációs műtéten kívül létezik-e bármilyen kezelési forma P3 feletti esetekre Magyarországon vagy bárhol máshol?

A szülés során kialakult sérülések megfelelő ellátás esetén ritkán okoznak eltérést, ezért az, hogy három gyereket szült, és hogy ezek „szép nagy gyermekek voltak”, valószínűleg nem áll összefüggésben a most észlelt méhnyak eltéréssel. A méhnyak daganatos elváltozásait jelen ismereteink szerint döntően HPV (humán papillóma vírus) fertőzés okozza. P3-as citológiai eredmény után – a javaslatnak megfelelően – első lépésben ismételni szükséges citológiai vizsgálatot, és azzal egyidőben HPV tesztelés is ajánlott.

Amennyiben az eredmény ismételten P3 vagy LSIL, vagy HSIL vagy ennél súlyosabb, indokolt szövettani vizsgálat végzése. Ennek érdekében általában konizációt javasolnak az orvosok, méhkaparással együtt. A konizáció helyett, a méhnyak elváltozás pontos helyének meghatározása után helyileg a méhnyakon csak biopszia végzését is javasolja néhány orvos, de a nőgyógyász onkológusok többsége nem ért egyet ezzel a beavatkozással, hiszen a konizációnál nagy biztonsággal el lehet távolítani a daganatos elfajulás útjára lépett sejteket, szövetrészeket, illetve pontosan fel lehet mérni a betegség kiterjedését a kúp alakban kimetszett szövet pontos és részletes szövettani feldolgozása során.

Kapcsolódó cikkek:
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Méhnyakrák: a vírusok és a stressz kapcsolata
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?

Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P3 citológia teendők
P3 citológia kontrollja
HPV gyanús: P3 citológia lehet felfázástól is?
P3 és HPV, immunrendszer erősítése
Citológiai eredmény: P2
P2-es eredmény, reaktív elváltozás
P3-P2 váltakozás, konizáció
P3 és biopszia
P3, sil1 rákszűrési eredmény
P3 CINIII, abbahagyott dohányzás
Petefészekciszta és P3
P3, CIN2
P3, LIS
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top