P3, CIN2 (jelige: P III – CIN II)

Harmadszorra is P3 lett a rákszűrésem eredménye, és kiderült, hogy HPV 16 és CIN 2. Jelenleg ott tartok, hogy pár napon belül megműtenek. Kérdésem az lenne, hogy a műtét után mi az amire nagyon figyelnem kell, s hogy visszakaphatom-e a betegséget? Továbbá azt szeretném megtudni, hogy ha a műtét után elküldik az anyagomat szövettanra, mi van akkor, ha az eredmény nem jó?

Feltételezhetően konizációt (a méhnyakból kúp alakú kimetszéssel egy szövetdarab eltávolítását) tervezik önnél. A műtét után minden esetben elküldik az eltávolított szövetdarabot szövettani vizsgálatra, ahol részletes és alapos feldolgozásra kerül: vizsgálják, hogy az anyagban kimutatható-e esetlegesen rosszindulatú daganat, ha igen, akkor az milyen szövettani altípusú, sikerült-e a kimetszéssel a daganatot az épben eltávolítani (a metszésszélekben van-e kimutatható daganat).

Természetesen a kimetszésben nem kell feltétlenül daganatot találnia a szövettanásznak, hisz a P3-as citológia (amikor néhány lesodort sejtet tudnak vizsgálni) még nem jelenti biztosan azt, hogy daganata van, egyelőre csak felveti annak eshetőségét. A részletes szövettani eredmény ismeretében lehet meghatározni, hogy van-e szükség további beavatkozásra, egyéb kezelésre.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakszűrés
Méhnyakrák
Méhtestrák
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P3, LIS
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top