P3 és biopszia

Már a második cítológiám is P3 lett dysplasiával, és gardenella baktériumot is találtak, erre penicilint és hüvelykapszulát kaptam. Az első rákszűrésnél felmerült a HPV gyanú, de másodszor már azt mondta a doktornő, ez nem fontos, hogy van-e. Elvégzett egy kolposzkópiát, amiben valami nem volt élesen behatárolható, hogy mi, azt nem értettem, mert latinul mondta. Ezután mindjárt egy biopsziát is csinált, aminek az eredménye 2 hét múlva lesz meg. Sajnos én Ausztriában élek, itt van biztosításom is, így itt járok orvoshoz. Szeretném megkérdezni, hogy megijedjek-e attól, hogy biopsziát csináltak, hogy a kóros sejtek ettől jobban szaporodhatnak-e, nagy baj van-e nálam vagy csak nem biztosak abban, hogy szükség van-e a conisatio-s beavatkozásra.

Nem önmagában a HPV (humán papilloma vírus fertőzés) dönti el, hogy jelenleg mi a nőgyógyászati-onkológiai teendő, hanem a citológiai, illetve a szövettani vizsgálat eredménye, mivel az adhat felvilágosítást arról, hogy elindult-e valamilyen rosszindulatú folyamat a méhnyak területén. Önmagában a biopszia nem eredményezi a kóros sejtek felszaporodását, a biopsziára valószínűleg azért került sor, hogy pontosabban meg lehessen állapítani, hogy milyen folyamat zajlik a méhnyak-méhszáj területén. Ennek a szövettani vizsgálatnak az eredménye döntheti el, hogy a továbbiakban milyen ellátásra van szükség.

Abban, hogy mikor történik biopszia és mikor conisatio (konizáció), némiképp eltér a szokásos napi gyakorlat a különböző országok között. Hazánkban általában két P3-as eredmény után conisatio történik, vagyis kúp alakú darabot metszenek ki a méhszájból, amelyet kiegészítenek úgynevezett frakcionált kürettel, amikor a méhnyakból, illetve a méhüregből vesznek mintát és ezeket is, valamint a kimetszett kúpot is gondosan átvizsgálja a patológus, hogy ezekről szövettani értékelést adjon. Vannak országok, ahol először biopsziát vesznek a méhszáj szövetéből, a gyanús területből, s ezt a – kúp alakú kimetszésnél kisebb – mintát értékelik szövettanilag.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P3, sil1 rákszűrési eredmény
P3 CINIII, abbahagyott dohányzás
Petefészekciszta és P3
P3, CIN2
P3, LIS
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top