P3 és HPV 19 évesen (jelige: condyloma)

Most júniusban P3 volt az eredményem, július végén – agusztus elején pedig megjelentek a condylomák. Le is szedték. Voltam a párommal „együtt” most nem rég ellenőrzés előtt. Mivel mondták, hogy ha leszedték, akkor lehet, ezért aztán óvszer nélkül történt. De most szerdán megyek ellenőrzésre és félek is, mert eddig nem tudtam, hogy mi is az. Most tudtam meg, hogy HPV okozza. Ezzel most ártottam, hogy voltam „együtt” a partneremmel?

És mennyi az esélye, hogy ez átmehet komolyabbra? Mivel fiatal vagyok még, 19 éves, ez a második fiú, akivel voltam együtt. Szóval nem váltogatom. És még babát is szeretnék.

A condyloma acuminatum (régies magyar nevén hegyes függöly) a nemi szervek betegsége, amely férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, s amelyet vírus okoz. A kórokozó, ahogyan Ön is megtudta, a humán papilloma vírus (HPV). A betegség lappangási ideje több hét vagy hónap is lehet, amikor a bőrfelület már fertőzöttnek tekinthető, de még nem jelentek meg a tagolt felszínű, gyorsan növekvő, kakastaréjra emlékeztető képletek.

Nehéz megmondani, hogy mennyi az esélye, hogy ez a betegség komolyabbra fordulhat. A HPV vírus egyes fajtái növelik a kóros sejtek kialakulásának kockázatát a méhszájon (cervixen), ezért semmiképpen se hanyagolja el a rendszeres nőgyógyászati kontrollvizsgálatot, amelynek része a méhnyak szűrővizsgálata is.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Méhnyakszűrés
Védőoltás a méhnyakrák ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Öröklődő méhnyakrák?
Örökölhető-e a HPV?
Hogyan tovább?
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Méhnyakrák gyötrő tünetei
Gyötrődő kismama
Méhnyakrák áttét nélkül
Méhnyakrák II B stádium
Méhnyakrák III B stádium

Top