P3 és terhesség (jelige: cincike)

Tegnap voltam nőgyógyásznál és megállapította, hogy P3 van. Elfelejtettem megkérdezni, hogyha közben teherbe esnék, attól függetlenül minden rendben lenne vagy esetleg vigyáznom kéne, hogy ne essek teherbe?

A P3-as citológia azt jelenti, hogy felmerülhet a méhnyak rosszindulatú folyamatának (rákjának) lehetősége, s ezt további vizsgálatokkal tisztázni kell (ki kell zárni vagy bizonyítani kell). A citológia gyulladás miatt is adhat P3-as eredményt, ezért megfelelő kezelés után meg kell ismételni. Ha az újabb citológiai eredmény P2, akkor még egy ismétlés szükséges, s annak P2-es eredménye már megnyugató.

Amennyiben a gyulladáscsökkentő kezelés után ismét P3 az eredmény, akkor konizációra kerül sor, vagyis egy kúp alakú részt kimetszenek a méhszájból, s ennek részletes szövettani feldolgozása történik, hogy vannak-e benne rákos sejtek. Amennyiben a fenti vizsgálatsorban P4 vagy P5 citológiai eredményt kapnak, az rosszindulatú folyamatra utal, és további teendőket igényel.

Arról, hogy a fentiek ismeretében most tervez-e terhességet, Önnek kell döntenie, de természetesen praktikus lenne, s feltehetően a nőgyógyásza is azt tanácsolja, hogy ezzel pár hónapot várni kellene, amíg tisztázódik a mostani P3-as citológia oka, s megnyugtató, P2-es eredményeket nem kap.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakszűrés
Méhnyakrák
Méhtestrák
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top