P3, HPV, szemölcsök (jelige: félelem)

Írtam már önöknek, hogy 2007-ben is volt HPV-m, de most augusztusban kimutatta a citológia, hogy újra HPV-m van, valamint P3 is. Nem régen vették le a citológiát újra, és változatlan a helyzet, ugyanez: P3 HPV cin1. Az orvosom szerint kúp kimetszésre van szükség, már kaptam is előjegyzést dec. 10-re. Önnek mi a véleménye? Nincs szükség az aggodalomra? Az orvosom szerint az a jó, hogy abban a HPV-ben vagyok, ami csak szemölcsöket okoz. És állítólag nem ettől alakulhat ki nálam később a méhnyakrák, hanem hogy sokáig tartó a p3 eredményem. Ez tényleg így van? Azt nem értem, hogy a szervezeteben van csak a HPV? Mert amikor 2007-ben volt, akkor szemölcsöket okozott. És most nincs sehol!

A  HPV a humán papilloma vírus, amelynek száznál több törzse ismert. Van néhány HPV törzs, amelynek ma már tudjuk, hogy szerepe van a rosszindulatú hámeredetű daganatok kialakulásában, például a méhnyakrák kialakulásában. Más HPV törzsek jóindulatú elváltozásokat, például szemölcsöket okoznak például a külső nemi szervek vagy a végbéltájék bőrén.

HPV fertőzés úgy is fennállhat, hogy annak nincs szemmel látható jele, tehát nincsenek szemölcsök, de a bőrben, a hámban ott lappang a fertőzés. A többedik alkalommal  észlelt P3-as méhnyak citológiai eredménynél a méhszájból kúp alakú kimetszést azért javasolnak, mert az így kimetszett szöveti anyag részletes mikroszkópos vizsgálata eldöntheti, van-e rosszindulatú folyamat (azaz rákos daganat) a méhnyakban, illetve ha van is, akkor az ilyen alakú kimetszés esélyt ad arra is, hogy ezt eltávolítsák.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Méhtestrák
Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P3 és HPV 19 évesen
P3, CIN I.

P3 CIN 1, kell konizáció?

Hogy zajlik a konizáció?
P3-P2 váltakozás, konizáció
P3 és biopszia
P3, sil1 rákszűrési eredmény
P3 CINIII, abbahagyott dohányzás
Petefészekciszta és P3
P3, CIN2
P3, LIS
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top