P3 id terhesség elején, a végén P4 CIN3

Terhességem elején p3 id-s rákszűrést állapítottak meg, ami csak később, egy orvoscsere által várt ismerté. Az előző nőgyógyász egyszerűen kijelentette, hogy minden rendben van. A 7. hónapban orvost cseréltem, így derült ki a probléma, ami már p4 lett. Szülés után 6 héttel újabb rákszűrést követően szintén p4 és cin3 van a leletemen.

Elvégezték a konisatiot és PE fr. curettage, ez van a papíromra írva. A diagnózishoz pedig cin III. Mindez Ausztriában, mivel itt vagyok biztosítva + gyermekem van, a legkisebb 2,5 hónapos. Szeretném, ha értelmezné a fent leírtakat. Sajnos nem értem miért nem előbb végezték el rajtam a műtétet. Továbbá, hogy a terhességem elején levett rákszűrés után miért nem kezdtek el kezelni? Mire számíthatok a leletem alapján?

A CIN III a cervicalis (azaz méhnyaki) intraepithelialis (a hámban lévő) neoplázia. Ez rákmegelőző állapotnak tekinthető. A mostani konizációnál fontos lenne tudni, hogy a CIN III terület az épben lett-e eltávolítva, vagyis a konizáció során a kúp kivágásakor eltávolították-e teljesen azt a területet, amiben ez a hámelváltozás volt, így csak ép szövetek maradtak-e vissza. A lelet alapján további kontroll nőgyógyászati vizsgálatokra és időszakos citológiai ellenőrzésekre számíthat.

Nem tudjuk megmondani, hogy a terhessége elején levett rákszűrés eredménye hogyan sikkadt el. Ha ez ismert, valószínűleg további kontroll citológiai vizsgálatokra került volna elsősorban sor. Az elvégzett orvosi vizsgálatokról a beteg írásos leletet szokott kapni (kell kapnia), de a beteg felelőssége is, hogy az elvégzett vizsgálat leletéért visszamenjen (hiszen pl. a nőgyógyászati citológiai lelet nincs azonnal kész), azt elkérje, s ha nem teljesen érthető, segítséget kérjen az orvosától az értelmezésében.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrákos kismama adott életet gyermekének
Méhnyakrák
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Méhnyakrák: a vírusok és a stressz kapcsolata
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?

Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P3-P4, majd P2, P3, abortusz
HPV és P3 23 évesen
Cytológiai lelet P4
P4 terhesség alatt, majd P2
6 hónapos terhesen P4 citológia
P4, CINIII, reconisatio vár rám?
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?
Nőgyógyászat: lehet rosszindulatú?

Top