P3, LIS

Problémám lassan két évre vezethető vissza, és a baj most érkezett meg. Két évvel ezelőtt barátomnál bowenoid papulosis-t diagnosztizált az orvosa. Én is elmentem nőgyógyászhoz, aki kolposzkopikus vizsgálatot nem végzett, sem HPV tesztet, paranoiával hazaküldött. Tudni kell, hogy ekkor még mindketten azt hittük, ez csak egy bőrbetegség. Utána a kapcsolat megromlott egy jó időre, és mindkettőnknek volt más partnere. Részemről óvszerrel védett kapcsolat.

Azután körülbelül három hónapja ismét együtt vagyunk. Nemrég elmentem citológiai cizsgálatra, ahol P3, LIS eredményem lett. Az új orvosom elküldte a HPV tesztet és most várok az eredményre.

Kérdésem, hogy ebben a stádiumban milyen esélye van a betegség visszafordításának? Olvastam az Avemar nevű gyógyszerről. Tudom, hogy ezt már csak műtét után javasolják, de szeretném megkérdezni, hogy ártok-e ha elkezdem szedni? Szeretném az immunrendszeremet felerősíteni, hogy műtéti beavatkozás nélkül visszafejlődjön a dolog.

A P3-as méhnyak citológiai vizsgálat esetében kontroll citológiai vizsgálatokra van szükség a HPV (humán papilloma vírus) teszt eredményétől függetlenül is, erről feltételezhetően orvosa tájékoztatta. E kontrollvizsgálatok eredményétől függ az, hogy milyen további lépésekre és kezelésekre van szükség.

Önmagában az óvszer sajnos nem nyújt teljes védelmet a nemi szervek és a végbél környékén fertőzni képes HPV vírusok ellen. A HPV vírusok közül néhány, leggyakrabban a 16-os és 18-as törzsek szerepet játszanak a méhnyakrákok kialakulásában, összességében világszerte a méhnyakrák esetek körülbelül 70 százalékát ezek a vírustörzsek okozzák, s ezért fejlesztettek ki ellenük oltóanyagokat, amelyeket általában még nem fertőzött fiatal serdülő lányoknak, illetve fiatal nőknek ajánlanak beadni. Más HPV törzsek jóindulatú, de kellemetlen szemölcsös elváltozásokat okozhatnak a nemi szerveken, a gáton, a végbél környékén.

Az Ön által kérdezett készítménnyel kapcsolatban nincsenek jelenleg olyan tudományos adatok, amelyek HPV fertőzés, esetleges méhnyaki rosszindulatú betegségek esetében értékelték volna ennek a készítménynek a hatását, ezért nem tudunk véleményt mondani a szedés megkezdéséről (arra vonatkozóan sincs adatunk, hogy konkrétan egy esetleges méhnyakrák műtét után javasolható lenne). Ez a készítmény ugyanakkor nem gyógyszer, hanem tápszer, nincs gyógyszerként törzskönyvezve.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakszűrés
Méhnyakrák
Méhtestrák
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top