P3-P4, majd P2, P3, abortusz

26 éves 1 gyermek édesanyja vagyok, több esetben volt p3-p4 a citológiám, 5-6 éve pontosabban p.4 volt, de nem értem, hogy rendszeresen járok nőgyógyászati vizsgálatokra, és most újra p3 a citológiám. Hogyan van ez, hogy az orvosaim végig p2-t mondanak és most kellet megtudnom, hogy baj van, mikor csak egy sima abortuszra megyek és ott a gépben már p3-ról beszélnek.

A nőgyógyászati vizsgálatok kapcsán a betegek kapnak írásos leletet (pl. ambuláns lapot), illetve a citológiai vizsgálat részletes eredményét is megkaphatják. Mivel a citológiai vizsgálat lelete nem áll azonnal rendelkezésre a citológiai mintavétel idején, ezért a leletért általában vissza kell menni a nőgyógyászhoz, s a „lelet begyűjtése” elsősorban a szűrésen átesett nő felelőssége.

Amennyiben a korábbi nőgyógyászati vizsgálatok eredményei Önnél is rendelkezésre állnak, ezeket érdemes időrendi sorrendben végignézni, végigolvasni, hogy milyen információkat tartalmaznak. Ezek a leletek visszamenőleg is kikérhetők másolatban attól az intézménytől, ahol a vizsgálatok készültek, s ilyen írásos leletek birtokában lehet megmondani, hogy milyen citológiai eredményei voltak, hiszen leveléből az érezhető, hogy korábban és most is csak szóbeli információi vannak a citológiai eredményekről.

Önmagában a P3 nem jelent még bajt, de bizonytalanságot jelez, azt jelenti, hogy nem biztosan „jó” a lelet, tehát nem P1 vagy P2, vagyis további kontroll vizsgálatra, citológiai vizsgálatra van szükség pár hónap múlva.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrákos kismama adott életet gyermekének
Méhnyakrák
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Méhnyakrák: a vírusok és a stressz kapcsolata
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?

Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
HPV és P3 23 évesen
Cytológiai lelet P4
P4 terhesség alatt, majd P2
6 hónapos terhesen P4 citológia
P4, CINIII, reconisatio vár rám?
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?
Nőgyógyászat: lehet rosszindulatú?

Top