P3, sil1 rákszűrési eredmény (jelige: sil 1)

37 éves vagyok, rákszűrésem eredménye P3 sil1 HPV infekció. A kérdésem az lenne:
– Mit jelent a CIN megjelölés, mert az én leletemen cyt 3lh tbs: c3a The :T3 szerepel. Ezek közül valamelyik? Vagy a sil1?
– Hogy lehet, hogy 10 hónapja még minden teljesen negatív volt a szűresen, most meg már P3?
– Igaz-e, hogy a 2 hét után megismételt kenet valótlan értékeket tartalmaz vagy csak ráírják, hogy nem értékelhető?

Igen, elképzelhető, hogy 10 hónapja nem mutatott kóros eltérést a szűrési eredménye, és most P3-as a citológiai eredménye.

Ha a HPV jelenlétének gyanúja a cytológiai leletben kimutatható, 6-12 héten belül érdemes megismételni a cytológiai vizsgálatot, a korábbi vizsgálat sok esetben nem értékelhető. A P3-as citológiai szűrési eredmény miatt, ha ez az első ilyen eredménye, orvosa egyébként is kontroll citológiai vizsgálatot javasol. A vizsgálattal egyszerre HPV meghatározás is végezhető, amely megkönnyíti a további tennivalók megítélését. Azért nem szokták a kontroll citológiai vizsgálatot 2 hét múlva elvégezni, mert ha kap valamilyen kezelést, pl. gyulladásellenes „feltisztító” kezelést, akkor is idő kell ahhoz, hogy a méhnyak elváltozása jó irányba változzon, és az ismételt citológia értékelhető legyen.

Amennyiben a kontroll P2 citológia eredményt mutatna, akkor is ismételt kontrollt szoktak végeztetni, általában ismét 2-3 hónap múlva. Amennyiben a kontroll nem P2, hanem ismét P3, akkor a pontosabb diagnózis felállításának reményében szövettani vizsgálatra kerül sor, amikor általában egy kúp alakú részt vágnak ki a méhnyakból (konizáció) és azt dolgozzák fel szövettanilag.

A CIN kategóriák már a szövettani vizsgálat eredményében szerepelnek, a citológiából esetleg a gyanú vethető fel. A citológiánál a méhnyakról levett sejtkenetet értékelik, a szövettani vizsgálat egy nagyobb eltávolított szövetdarab részletes feldolgozását és értékelését jelenti, amelyből több és pontosabb információ nyerhető.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P3 CINIII, abbahagyott dohányzás
Petefészekciszta és P3
P3, CIN2
P3, LIS
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top