P4 CIN3 teendők (jelige: noel)

P4 és CIN 3 a citológiai eredményem, ettől lehet állandó szédülés, fáradékonyság, gyengeség? Ugyanis egy ideje ezzel élek és csak 31 éves vagyok, 2 gyermekem van. A belgyógyászatra miért akarnak az orvosok küldeni?

Tudna esetleg valami gyógymódot a gyógyulásom érdekében, persze az orvosi utasítások mellett? Hallottam az Avemárról, fokhagymáról, macskakaromról, gyógygombákról, Béres cseppről, Taffedin teáról. Ön mit ajánlana?

A P4 egy citológiai eredmény, amely során a méhnyakról lesodort sejtek citológiai vizsgálata során értékelik a sejteket egy 5-ös skálán (P1, P2, P3, P4, P5). A sejteket Papanicoleau eljárás szerint festik meg az értékelés előtt, innen származik a P betű a jelölésben.

Amíg a P2 rendben lévő lelet, a P3 már bizonytalan, a P4 alapján felvetődik a méhnyak rosszindulatú daganatának (méhnyakrák) kockázata, ezért további vizsgálatok, beavatkozások szükségesek. A CIN3 azt jelzi, hogy a vizsgált sejtek jelentősen elfajultak, azaz eltérnek a normális sejtektől.

Közvetlenül ezzel a citológiai eredménnyel nem függ össze a szédülése, gyengesége. Leveléből nem derül ki, hogy jelentősebb nőgyógyászati vérzések jelentkeztek-e, vagy felmerül-e más okból annak a gyanúja, hogy vérszegény, s ezzel függenének össze a gyengeséggel, fáradékonysággal, szédüléssel járó tünetek. Bár leveléből nem derül ki, hogy történt-e laborvizsgálat Önnél, általánosságban is lehet, hogy a fenti panaszok miatt javasolják a belgyógyászati kivizsgálást.

Mivel jelenleg, a kiegészítő vizsgálatok eredményei nélkül nem lehet pontosan megmondani, hogy mi a betegsége, ezért gyógymódot sem tudunk javasolni. A P4, CIN3-as citológiai lelet, ahogyan írtuk, további teendőket igényel. Ez leggyakrabban konizáció, vagyis a méhnyakból egy kúp alakú terület sebészi kimetszése és annak részletes szövettani vizsgálata, ami választ adhat egy sor kérdésre, ami eldönti a továbbiakat.

Termékeket nem véleményezünk, ám P4 és CIN3 citológiai lelet mellett egészen biztos, hogy a további orvosi teendők mielőbbi elvégzésére kell fektetni a hangsúlyt.

Kapcsolódó cikkek:
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Méhnyakrák: a vírusok és a stressz kapcsolata
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?

Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P4 citológia utáni vizsgálatok
P4 H-SIL
P4 citológia, szabálytalan vérzések
P4, HPV 31, HPV 6, rákmegelőző állapot
Rákszűrés, citológia, P3-as eredmény
P3 citológia teendők

P3 citológia kontrollja
HPV gyanús: P3 citológia lehet felfázástól is?
P3 és HPV, immunrendszer erősítése
Citológiai eredmény: P2
P2-es eredmény, reaktív elváltozás
P3-P2 váltakozás, konizáció
P3 és biopszia
P3, sil1 rákszűrési eredmény
P3 CINIII, abbahagyott dohányzás
Petefészekciszta és P3
P3, CIN2
P3, LIS
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top