P4-es citológia szülés után (jelige: HPV 16)

Szülés utáni kontrollon volt egy citológiai vizsgálatom, ami P4 lett. Megtörtént a HPV levétel és a conisatio is, aminek a szövettani eredménye nem lett túl jó. A HPV pedig magas kockázatú, azaz 16-os lett. Az orvosom csak 3 havonkénti kontrollt javasol, de én nem vagyok túlságosan nyugodt. Elküldeném Önöknek a szövettani eredményt. Szeretném tudni, hogy van-e további műtétre szükség.

2,5 cm legnagyobb átmérőjű, kúpalakú portiorészlet, a cervixcsatornában egy 4 mm-es szürkés-fehér polypoid képlet látszik.

Mikroszkópos leírás: portióból származó kimetszéseket látunk, melyek felszínén többrétegű elszarusodó laphám, valamint endocervicalis hengerhám azonosítható. A squamocolumnaris junctio területében a felszínen egy rövid szakaszon atypusos hámborítást látunk. Az atypusos laphámsejtek a hám teljes vastagságát alkotják, polaritásuk eltűnt, a hámban rendezetlenül helyezkednek el. A magok hyperchrom festődésűek, túltengőek, szabálytalan alakúak, rögös chromatin szerkezetűek. A sejtek cytoplasmája keskeny, halvány eosinophil festődésű, elmosott határú. A daganatsejtek között számos osztódó alak is megfigyelhető az egyik mintában, a hám teljes vastagságára kiterjedően. A hám néhány endocervicalis mirigy felszín közeli részletébe is bekúszik, ennek mikroszkópban mért távolsága a nyálkahártya felszínétől 0,85 mm, az atypusos hám a nyálkahártyát 5,3 mm hosszúságú szakaszon érinti. A basalmembrán mindenütt ép, az atypusos hám a cervicalis stromát nem infiltrálja.

Immunhisztokémiai reakciók szerint direkt HPV kimutatás negatív, a p16 reakció pozitivitása azonban HPV asszociációt jelez. A hisztomorphológiai kép a portió in situ laphámcarcinomájának felel meg.

Kórszövettani dg.: Carcinoma planocellulare in situ portionis uteri. HPV asszociáció felmerül.

Az Ön által küldött szövettani lelet alapján rákmegelőző állapot diagnózisát állították fel. Az elváltozás kimetszése a részletes szövettani feldolgozás szerint az épben történt. Ez a kifejezés azt takarja, hogy sikerült az észlelt elváltozást úgy eltávolítani, hogy az adott felszínen teljesen körülvágták, s kimetszették. Ez azért fontos, mert ha egy kimetszésről a mikroszkópos vizsgálat azt állapítja meg, hogy az „nem az épben” történt, akkor a beavatkozást általában meg kell ismételni, mert a metszés áthaladt a kóros elváltozáson, azaz annak egy része továbbra is a szervezetben van.

Szükséges rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés, amelyre levele alapján a nőgyógyásza visszahívta. A kontrollnak feltételezhetően része lesz a kontroll citológiai vizsgálat, illetve időszakonként HPV vizsgálatra is szükség van.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakszűrés
Méhnyakrák
Méhtestrák
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P4-es kismama
P4 és HPV 16 – 2.
P4 és HPV 16
Kapcsolat a rák és a császármetszés között?
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top