P53 érték jelentése és értékelése

Két éve műtöttek 12 mm-es daganattal, diagnózis: carcinoma lobulare invasivum mammae, (luminalis B típus, T1c, stadium I.). Jelenleg hormontablettát szedek, minden eredményem (CT, tumormarker) negatív.

A kérdésem az lenne, hogy a szövettani eredményemen szereplő „P53 onkoprotein kimutatása negatív” vélemény, ez a negatív érték jelen esetben jót vagy nem jót jelent? Mert általában, ha valami negatív, akkor arra szoktuk azt mondani, hogy jó az eredmény.

Hallottam, hogy a P53 onkoprotein védelmi szerepet tölt be a minden ember szervezetében meglévő rákos sejtek elpusztításában. Bocsánat, ha nem jól fogalmazok, de laikus vagyok. S ha ez a P53 nem tud védekezni, akkor még mindig ott van az immunrendszer, hogy megakadályozza a rákos sejtek elburjánzását.

Próbálkoztam a már megválaszolt levelek között keresni a kérdésemmel kapcsolatos választ, de sajnos nem találtam. Interneten is próbálkoztam utánaolvasni, de ott sem jártam eredménnyel.

A p53 (tumorgátló antigén fehérje) a tumor biológiai jellemzőit árnyalja. A p53 a sejtciklus szabályozásának egyik kulcspontja, mely szerepet játszik a programozott sejthalálban, a genom károsodásának helyreállításában. Funkciójának károsodása, a p53 gén megváltozása rosszabb prognosztikai jel, tehát kockázatosabb betegséget jelez. Tulajdonképpen ennek a mértékét mutatja a p53 pozitivitás a szövettani leletben. Ebből következően tehát a p53 negatív daganat jobb kórjóslatú folyamatra utal.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Onkológiai kislexikon (10.): prognózis
Onkológiai kislexikon (4.): kórjóslatok, kilátások

Top