Pajzsmirigy citológiai lelete (jelige: Zsuzsanna)

Egy pajzsmirigy citológiai eredményem szeretném megérteni. 50 éves nő vagyok, egy rosszindulatú mellrákból (carcinoma ductele invasivum mammae, a tumorszövetben laphám, metaplásia is mutatkozik) gyógyult. Most a pajzsmirigy leletet írnám le.

Anti-TPO: 154 IU/ml. „A vizsgált metszetekben a vér alakos elemei között kissé colloidos alapállományban kissé nagyobb, kétdimenziós sejtlepedőket és elszórtan folikuláris hámsejteket látunk, néhol onkocytaer átalakulás jelei, valamint számos macrophag és siderophag. Cytikusan degenerált, bevérzett strumagöb, 1-1 ponton Hürthle-sejtes átalakulás jeleivel a folliculáris hámban.”

Az endokrinológustól (kihez a rosszullétek miatt küldtek) ezt postán kaptam, egy év múlva kontroll. Nem vagyok megnyugodva!

A leírt lelet nem utal rosszindulatú folyamatra, ám e lelet részletes elemzése meghaladja kompetenciánkat. Amennyiben bizonytalan a diagnózisban, lehetősége van arra, hogy valamennyi lelettel felkeressen egy másik endokrinológus szakembert is, s tőle úgynevezett másodvéleményt kérjen.

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Pajzsmirigyrákkal kapcsolatos étrend
Pajzsmirigy alulműködése és fogyás
Pajzsmirigyrák, áttét esélyei
Pajzsmirigyrák műtéte után
Hideg göbök a pajzsmirigyben
Csomók a pajzsmirigyen
Gyermeknemzés pajzsmirigyrák után
Göbök a pajzsmirigyen
Kiújuló pajzsmirigyrák
Pajzsmirigy: Lindsay tumor
Pajzsmirigyműtét és terhesség
Pajzsmirigyrák: muszáj műteni?
Pajzsmirigyrák műtétre várva
Terhesség pajzsmirigyrák után
Göbök a pajzsmirigyen
Nyálkő, zsírmirigy vagy daganat?
Pajzsmirigyrák és életmód

Top