Pajzsmirigy eltávolítás után TSH szint

2011. július 21-én estem át teljes pajzsmirigy eltávolításon, mert rosszindulatú daganatot (follikurális) fedeztek fel benne, nyirokcsomó áttéttel. A műtétet követően Euthyrox 125-öt szedtem, ami mellett nagyon fáradékony, ingerült, feledékeny és zsibbadós voltam! A TSH szintem 14,89 volt idén februárban.

Ezt követően május végével L-thyroxint írt fel az orvos, amiből szintén 125mg-ot kellett szednem. Időközben kiderült egy nem várt terhesség, a héten lesz 12 hetes a babám. Múlt héten pénteken voltam az endokrin orvosnál, aki megemelte a hormonadagomat 150mg-ra, ill. heti 3 napon 300mg-ot kell szednem. Elmondása szerint a baba védelmének érdekében! Előző hónap elején volt vérvételem, aminek az eredményét most pénteken kaptam meg, de mivel nem elemezte ki az orvos gondoltam minden rendben van.

A rendelőből kijövet néztem át az eredmények, melyen a TSH szintem 47,48-at mutatott!? Nem értem! Emellett a gyógyszer mellett sokkal jobban vagyok, semmi panaszom nincsen, fogytam is már. De tudomásom szerint műtétet követően a TSH szintet a megengedett tartomány alján kell(ene) tartani, az újbóli kialakulás elkerülése végett. Akkor nekem miért ilyen magas? Egy hónap múlva megyek vissza az endokrin orvosomhoz. Természetesen akkor rákérdezek, de nem biztos, hogy kibírom addig ép ésszel, ezért gondoltam, hogy írok ide.

A pajzsmirigydaganatok miatt végzett pajzsmirigy eltávolító műtétek után adott hormonkezelés célja részben a kieső hormonmennyiség pótlása, részben a TSH (thyreoidea stimuláló hormon, vagyis az esetleges maradék pajzsmirigyállomány működését fokozó hormon) visszaszorítása.

Valóban akkor „jó” az eredmény, ha a TSH szint igen alacsony. A hormonkezelés adagjának változtatását valószínűleg a vérvétel során észlelt hormoneredmény is befolyásolta, s a következő esedékes kontroll során tájékozódhat a most levett vérvizsgálat eredményéről. Az valószínűleg egyébként már a következő esedékes kontroll előtt is rendelkezésre áll a kórház/ambulancia rendszerében, tehát lehet esély, hogy érdeklődjön róla.

Valószínű, hogy az is egy magas érték lesz, de ennek ismeretében is elsősorban az a teendő, hogy a kívülről bevitt pajzsmirigyhormon adagolásával csökkentsék a TSH szintjét, ez pedig a mostani kontrollnál megtörtént önnél. Tekintettel arra, hogy a hormonális változások a szervezetben nem azonnal, hanem lassabban, hetek alatt alakulnak ki, a mostani terápiamódosítás eredménye, a TSH szint változása érdemben akkor értékelhető, s akkorra vissza is hívták Önt kontrollra.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Életkilátások pajzsmirigyrákban
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Pajzsmirigyrák: Csernobil is az okok között
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Pajzsmirigy radiojód kezelés
Pajzsmirigyrák, hormonértékek
CT leletek értelmezése – pajzsmirigyrák?
Göbök a pajzsmirigyben
Hürthle-sejtes pajzsmirigydaganat – 2.
Hürthle-sejtes pajzsmirigydaganat?
Pajzsmirigyvizsgálat, növekvő strumagöb
Pajzsmirigy biopszia megismétlése
Pajzsmirigy göbök, struma
Pajzsmirigydaganat? Mennyire aggasztó a helyzet?
Pajzsmirigy vizsgálata
Pajzsmirigyrákkal kapcsolatos étrend
Pajzsmirigy alulműködése és fogyás
Pajzsmirigyrák, áttét esélyei
Pajzsmirigyrák műtéte után
Hideg göbök a pajzsmirigyben
Csomók a pajzsmirigyen
Gyermeknemzés pajzsmirigyrák után
Göbök a pajzsmirigyen
Kiújuló pajzsmirigyrák
Pajzsmirigy: Lindsay tumor
Pajzsmirigyműtét és terhesség
Pajzsmirigyrák: muszáj műteni?
Pajzsmirigyrák műtétre várva
Terhesség pajzsmirigyrák után
Göbök a pajzsmirigyen
Nyálkő, zsírmirigy vagy daganat?
Pajzsmirigyrák és életmód
Pajzsmirigyrák után aggódva
Pajzsmirigy nyaki ultrahang vizsgálata
Pajzsmirigyrák, papillaris cc.

Top