Pajzsmirigy: Lindsay tumor (jelige: Sándor Ilona)

26 éves nő vagyok. 2001. óta rendszeresen járok endokrinológiai szakrendelésekre, pajzsmirigy túltengéssel kezdtem. Azóta túl vagyok 3 műtéten, mert mint utólag kiderült, az első műtét szövettana tumort (Lindsay tumor) mutatott. Ezért aztán újra operáció történt.

A legutóbi műtét 2007. júniusban volt, ekkor a jobb oldali nyaki nyirokcsomó vizsgálatakor (PET CT) újra daganat ábrázolódott a fülem irányában, függőlegesen. Kivették. Ennek a szövettana viszont nem mutatott ki rosszindulatú daganatot.

Jelenleg a bal halántékomnál van valami, amiről azt mondták, hogy ilyet még nem láttak, de valószínű, hogy egy áttét! Vizsgálatra (csontizotóp) várok. Az lenne a kérdésem, hogy valóban elképzelhető, hogy ez egy áttét? Nagyon félek! Gyereket is nagyon szeretnénk már a férjemmel. A vizsgálat után (ha jó az erdmény) mennyi idő múlva lehetek terhes?

Szerencsére az Ön esetében tavaly a PET CT által valószínűsített nyaki nyirokcsomó áttétet nem támasztotta alá az eltávolított nyirokcsomó szövettani vizsgálata. Egy korábban daganat miatt műtött betegnél, ha valamilyen szokatlan „szövettöbbletet” észlelnek az orvosok – mint az Ön esetében a halántékon – érthetően felmerül bennük, hogy esetleg a daganatos alapbetegség szóródásával (áttétével) állnak szemben, ezért terveznek további vizsgálatokat, az Ön esetében csontizotóp vizsgálatot.

A csontizotóp vizsgálat, illetve az esetleg szükségessé váló további vizsgálatok segíthetnek eldönteni, hogy a halántékon rosszindulatú folyamat indult-e el. Ha igen, akkor ennek bizonyítása után lehet eldönteni, hogy milyen onkológiai kezelésre van szükség.

A gyermekvállalással kapcsolatban az tanácsolható, hogy várják meg ezeknek a kivizsgálásoknak az eredményét, hiszen ez befolyásolhatja részben az Önök gyermekvállalási döntését, részben azt, hogy van-e orvosi ellenjavallata a gyermekvállalásnak.

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Pajzsmirigyrák műtétre várva
Terhesség pajzsmirigyrák után
Göbök a pajzsmirigyen
Nyálkő, zsírmirigy vagy daganat?
Pajzsmirigyrák és életmód
Radiojód kezelés

Top