Pajzsmirigy panaszok (jelige: Kétségek között)

Kivizsgálások alkalmával kiderült, hogy probléma van a pajzsmirigyemmel és a fültő mirigyemmel is. A CT vizsgálat megállapítása: a bal parotis alsó-hátsó részében 15 mm átmérőjű, csaknem kerekded, hypodens, a parotis állományával csaknem azonos densitású, falában gyűrűszerű halmozódást mutató, jól körülírt képlet van. A bal parotis az ellenoldalinál mérsékelten nagyobbnak látszik. Kő, vagy ductus tágulat jele nincs. A nyaki régióban kóros méretű lymphoglandula nem látszik. A pajzsmirigy közepesen nagyobb, az isthmus széles. A biopszia vélemény: benignus jellegű ductalis és acinaris sejtek. Malignitás jelei nem láthatók. Jelentősebb gyulladásos jel nem észlelhető.

A pajzsmirigy ultrahangvizsgálat megállapításai: a pajzsmirigylebenyek nagyobbak, a jugulum magasságáig lenyúlnak, a hosszanti átmérő pontosan nem mérhető, mindkét oldalon meghaladja az 50 mm-t. A jobb lebeny haránt átmérője kb. 29 mm, a mélységi kb. 26 mm, ugyanezen paraméterek bal oldalon 28 és 21 mm. A bal lebenyben látható 3-7 mm-es echoszegély, ill. echoszegény szegéllyel övezett képlet.

A jobb lebeny felső pólusában kb. 17 mm legnagyobb kiterjedésű, nem jól körülhatárolható echoszegényebb terület látható. Hasonló kb. 18 mm legnagyobb átmérőjű a középső harmadban is ábrázolódik, valamint alatta kb. 13 mm-es echoszegényebb, inhomogén terület és néhány apró 2-4 mm-es echoszegény képlet, ami a szélesebb isthmusban is van.

Mindkét problémára műtéti megoldást javasoltak, de bizonytalan vagyok, hogy melyik legyen az első. Az orvosom azt mondja, hogy a parotis betegsége nem okozza azokat a tüneteket, amiket produkálok, nyakmerevség, fájdalom, arccsont, homlokcsont fájdalma, szemüreg, szemgolyó fájdalma, főleg a bal oldalon, izommerevség. Ezek a tünetek több mint 20 éve fennállnak, a második gyermekem születése után kezdődtek. (Nem tudom, hogy lehet-e összefüggés a kettő között.)

A pajzsmirigyprobléma okozhat-e ilyen tüneteket? Egyáltalán szükséges-e a műtét? Teljesen elbizonytalanodtam, az orvosaimtól nem kapok egyértelmű választ. A műtétet csak akkor szeretném vállalni, ha teljes biztonsággal megoldást jelent.

A levelében felsorolt panaszok, tünetek kicsi valószínűséggel állnak kapcsolatban a fültőmirigy, illetve a pajzsmirigy elváltozásaival, tehát a tervezett műtétek valószínűleg ezeket a 20 éve fennálló tüneteket nem fogják eltüntetni, tehát előreláthatóan nem hozzák azt az eredményt, hogy „teljes biztonsággal megoldást jelentsenek.”

A pajzsmirigyműtétnél nemcsak a göbök befolyásolhatják a műtéti javaslatot, hanem a pajzsmirigyhormonok szintje is. Orvosával, háziorvosával érdemes lenne ismét átbeszélni, hogy mi várható a műtéttől, s miért javasolják elvégzését.

Levelében nincs arra utaló jel, hogy rosszindulatú daganatról lenne szó. Az endokrinológia, a pajzsmirigysebészet nem tartoznak szorosan az onkológia témaköréhez, ezért részletesebb választ az Önt kezelő, állapotát követő szakemberektől kaphat.

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Pajzsmirigy vizsgálata
Pajzsmirigyrákkal kapcsolatos étrend

Pajzsmirigy alulműködése és fogyás
Pajzsmirigyrák, áttét esélyei
Pajzsmirigyrák műtéte után
Hideg göbök a pajzsmirigyben
Csomók a pajzsmirigyen
Gyermeknemzés pajzsmirigyrák után
Göbök a pajzsmirigyen
Kiújuló pajzsmirigyrák
Pajzsmirigy: Lindsay tumor
Pajzsmirigyműtét és terhesség
Pajzsmirigyrák: muszáj műteni?
Pajzsmirigyrák műtétre várva
Terhesség pajzsmirigyrák után
Göbök a pajzsmirigyen
Nyálkő, zsírmirigy vagy daganat?
Pajzsmirigyrák és életmód

Top